Składniki
Kruszonka
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła, pokrojonego w kawałki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 120 g Miękkiego masła, pokrojonego w kawałki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1000 g śliwek, przekrojonych na pół
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 15s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, wymieszać ręcznie, aż utworzą się grudki. Otrzymaną kruszonkę ułożyć na śliwkach.
7. Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez 40-45 minut.
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C.
2. Do naczynia miksującego wbić jajka, wsypać cukier i włożyć masło, wymieszać 1min/obr4.
3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 40s/"Ciasto"
4. Wyłożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy do pieczenia (ok. 40x24x6cm)
5. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu)
Kurszonka
Ciasto
Porady
Śliwki można zastąpić brzoskwiniami, moralami lub wiśniami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dwa razy robiłam i wyszło pyszne ✌️
Szybkie i i pyszne. Polecam! Zamiast białego cukru dałam dark trzcinowy Rewelacyjne!
i mi też zakalec wyszedł, ale kruszonka pyszna
Ciasto bardzo dobre. Szybko się robi. Jest tolerancyjne na niewielkie odstępstwa od przepisu. NIE WIEM JAK MOZE WYJSC ZAKALEC. ALE BARDZO KALORYCZNE.
Ciasto pyszne - zrobiłam w tortownicy o średnicy 26cm i dałam 900gr śliwek.
Bardzo dobre ciasto. Udało się
u mnie też zakalec...
rewelacja,nie moge przestac go robic,Polecam.
Wyszedl mi zakalec