Składniki
Lody
- 200 g mleka
- 150 g brązowego curku
- 100 g orzechów
- 150 g śmietany 30%
- 300 g odsączonej kukurydzy z puszki
- 3 żółtka
- 2 laski wanilii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozciąć laskę wanilii, czubkiem noża wyskrobać nasiona. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na lody z wyjątkeim żółtek, dodać laski i nasiona wanilii, gotować 10 min/100C/obr.1
2. Usunąć laski wanilii, wymieszać pozostałe składniki 1 min/obr. 10. Otrzymana masa będzie gęsa z małymi kawałkami kukurydzy, aby się ich pozbyć należy przetrzeć masę przez drobne sitko, za pomocą kopystki.
3. Wlać masę do naczynia miksującego, wymieszać na obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodać żółtka. Następnie gotować 4 min/80C/obr.2
4. Przelać masę do foremek do zamrażania do max 4 cm, przykryć folią. Pozostawić aby masa całkowicie ostygła i przełożyć do zamrażalki na ok. 10 godzin.
5. Zamrożoną masę umieścić w lodówce na 15 minut, a nstępnie kroić na kawałki.
6. Do naczynia miskującego włożyć połowę lodów, rozdrobnić 15s/obr. 9 nastęnie ubijać za pomocą kopystki 30s/ obr. 6. Przełożyć do innego naczynia i powtórzyć powyższe czynności z pozostałą ilością lodów. Podawać w pucharkach zaraz po przygotowaniu.
Porady
Można udekorować orzechami, płatkami migdałowymi lub bakaliami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszystko fajnie, tylko próbuję rozszyfrować tą kukurydzę z puszki w lodach
Jak ona wpływa na smak (??)
Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!"