Składniki
Składniki:
- 1/4 łyżeczki ziaren kardamonu
- 40 g orzechów pistacjowych, niesolonych
- 40 g kaszy manny
- 30 g margaryny lub masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 250 g mleka 3,5%
- 50 g cukru
- 4 jajka
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego
- 100 g śmietany 30%
- 30 g płatków migdałowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wsypać kardamon i pistacje, rozdrobnić 4s/obr 6, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wsypać kaszę mannę, dodać margarynę, podgrzać 3 min/100C/obr. 3
3. Dodać wiórki kokosowe, tłuste mleko i cukier, wyieszać 10s/obr 3, kopystką zgarnąć składniki ze ścianek. Gotować 6 min/100C/obr.3. Odstawić naczynie miksujące na 20 minut, by masa ostygła.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C.
5. Kopystką lekko wymieszać kaszę i mleko, alby odkleić ją od dna naczynia miksującego. Następnie wymieszać obr. 3, dodając po jednym jajku przez otwór w pokrywie, po czym mieszać jeszcze przez 20s/obr. 3
6. Dodać pistacje i kardamon, mleko skondensowane oraz śmietanę. Wymieszać 10s/obr. 3 Wlać masę do posmarowanej masłem formy do pieczenia (30x12x10cm), posypać płatkami migdałowymi.
7. Napełnić prostokątną formędo pieczenia (około 40x24x6cm) wodą do głębokości 1 cm, włożyć do niej formęz ciastem. Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez 30-35minut. Przed pokrojeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Porady
Można podawać na ciepło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze