Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Czekoladowa tarta na zimno z malinami
- 230 g sucharków
- 350 g kremu czekoladowego, Typu nutella
- 400 g malin, świeżych
- 1 łyżki żelatyny
- 500 g śmietanka 30%
- 250 g mleczne czekolady
- 2 krople aromat waniliowy, Opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wrzuć sucharki.
2. zmiel 7sek/obr. 8
3. Dodaj krem czekoladowy typu nutella
4. wymieszaj 15sek/"Obroty wsteczne" /obr.2
5. Przesyp masę na tortownicę lub formę do tarty, Dociskając mocno łyżką dno formy i formując wysoki brzeg (3cm).
6. Na ciasto wysypać maliny.
7. Schłodzić w lodowce na czas przygotowania musu.
8. W osobnej miseczce żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Odstawić do napęcznienia.
9. Do naczynia wlać 70ml śmietanki.
10. Zagotować 2min/100st/obr.1
11. Dodać czekoladę połamaną w małe kostki oraz żelatynę. Opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
12. Mieszać 3min/70st/obr.1
13. Rozpuszczoną czekoladę przelać do osobnej miseczki, ostudzić w temperaturze pokojowej
14. umyć i dokładnie wysuszyć naczynie miksujące
15. Założyć motylek
16. Do naczynia miksującego wlać pozostała śmietankę (430g)
17. ubić śmietankę - obr. 3.5 / około 2 minuty (należy samodzielnie kontrolować czas)
18. Zdać miarkę i przez otwór w pokrywie powoli wlewać rozpuszczona czekoladę - 1min/obr.2
19. Zdjąć motylek
20. wyjąć ciasto z lodówki i wylać na wierzch czekoladową bitą śmietanę. Wyrównać.
21. Ciasto schłodzić w lodowce przez minimum 2h
Porady
Brzegi ciasta musza być uformowane wysoko (około 3cm), w innym wypadku mus wyleje się poza formę.
mozna użyć innych owoców: truskawki, miękka gruszka, brzoskwinia, ale musza być pokrojone w mniejsze kawałki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?