Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 24/03/23
zmieniono dnia: 24/03/23
Składniki
Ciasto Philadelphia
- 3 paczuszki galaretki, wiśniowej
- 280 gramów sucharków, delikatesowych
- 350 gramów kremu orzechowo-czekoladowego, typu Nutella
- 0,9 litra wrzącej wody
- 0,5 litra śmietany, 30%
- 350 gramów jogurtu greckiego
- 200 gramów kompotu, wiśniowego
- wiśnie, z kompotu do wyłożenia na cieście
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Blachę o wymiarach 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną galaretkę rozpuścić w 300ml wrzącej wody.
Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 600ml wrzącej wody. - Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć sucharki, rozdrobnić 10 s/obr. 6.
Sucharki zgarnąć za pomocą kopystki na dno naczynia miksującego.
Dodać krem czekoladowo-orzechowy ustawić "Obroty wsteczne" obroty wsteczne 20s/obr. 4.
Przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna. Odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące. - Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać zimną śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać jogurt, wymieszać 10s. / obr. 3.5
Ustawić 1 min./obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać wystudzoną (ale nie tężejącą) galaretkę rozpuszczoną w 300ml wody.
Powstały krem wyłożyć na spód ciasta. Odstawić do lodówki. - Wiśnie odcedzić. Kompot wlać do drugiej galaretki przemieszać.
Kiedy druga galaretka zacznie tężeć wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć wiśnie na warstwie śmietanowo-jogurtowej. Galaretkę ostrożnie przelać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Spód
Masa śmietanowo-jogurtowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
I just wanted to say a huge thank you for teaching me how to make that amazing PHILADELPHIA cake!
uno online
Are you sure to delete this comment ?