Czas przygotowania
2h 40min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
15
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Ślimaczki cynamonowe Cinnabons
- 290 g mleka
- 540 g mąki pszennej
- 70 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 20 g drożdży świeżych
- 215 g masła
- 2 jajka
- olej, do natłuszczenia miski
- 170 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 30 g cukru pudru
- 120 g serka kremowego, typu Twój Smak
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- olej, do natłuszczenia miski
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko (260 g), dodać 20 g cukru drobnego, 75 g masła i drożdże (20 g), podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 50 g cukru drobnego, mąkę (540 g), 2 jajka i sól (pół łyżeczki), wyrobić "Ciasto" Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
- Formę (ok. 35 x 22 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (ok. 50 x 35 cm).
- Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać 170 g cukru trzcinowego, 3 łyżeczki cynamonu mielonego. Ustawić 15 sek / obr. 7.
Przesypać do innego naczynia. - Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 80 g masła, roztopić 3 min/50°C/obr. 2.
- Za pomocą silikonowego pędzelka całą powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem, następnie równomiernie posypać cynamonowym cukrem.
- Zwinąć ciasno roladę, zaczynając oddłuższego boku, następnie pokroić za pomocą nici na 15 kawałków. Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej formie przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C (termoobieg).
Piec ok. 20 min (180°C).
Upieczone ślimaczki wyjąć i odstawić do lekkiego przestudzenia. - Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć 60 g miękkiego masła, 30 g cukru pudru, 1 łyżeczkę naturalnego ekstraktu z wanilii. Ustawić 1,5 min. / obr. 3.5
- Dodać 120 g serka kremowego. Ustawić 1 min. / obr. 3.5
- Zdjąć motylek. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego za pomocą kopystki.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g mleka. Ustawić 15 sek. / obr. 4.
- Powstałą masą posmarować ciepłe ślimaczki za pomocą silikonowego pędzelka.
Ślimaczki cynamonowe
Polewa z serka
Porady
Ciasto po wyrobiebiu będzie dość klejące.
Do krojenia ślimaczków najlepej nadaje się nitka - dzięki niej ciasto podczas krojenia nie zgniecie się.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze