Czas przygotowania
10h 0min
Czas całkowity
10h 55min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 20/03/23
zmieniono dnia: 20/03/23
Składniki
SERNIK PISTACJOWY
- 180 gramów ciastek maślanych, u mnie SONDEY LIDL
- 50 gramów masła
- 600 gramów sera, na sernik - u mnie Mój Ulubiony
- 160 gramów serka typu creamy cheese, u mnie ŁACIATY
- 200 gramów pasty pistacjowej
- 100 gramów śmietany, 36% tłuszczu
- 130 gramów cukru, drobnego do wypieków
- 20 gramów mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 18o°C. Tortownicę (Ø 22 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej ciastka, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna i brzegów. Odstawić do lodówki na 10-15 min. Umyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ser na sernik, ser typu creamy cheese, pastę pistacjową (patrz wskazówka), cukier i mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę. Wymieszać 10 s/obr. 3,5.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać 1 min/obr. 3,5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po jednym jajku. Masę przemieszać kopystką, ostrożnie wylać na przygotowany wcześniej spód.
- Piec 15 min (180°C), następnie zmniejszyć temp. do 160°C i piec 40 min (160°C). Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na min. 2 godz., następnie wstawić do lodówki do stężenia na min. 6 godz (najlepiej na całą noc).
- Górę posypać rozdrobnionymi pistacjami oraz płatkami suszonych kwiatów.
SPÓD
MASA SEROWO-PISTACJOWA
Porady
Pastę pistacjową przygotujesz z przepisu, który znajdziesz u mnie na profilu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?