Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
2h 45min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 19/02/23
zmieniono dnia: 19/02/23
Składniki
Pyszna szarlotka
- 310 gramów mąki pszennej
- 2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- 250 gramów masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 900 gramów jabłek, prażonych ze słoika
- 1 płaskich łyżeczek cynamonu, mielonego
- 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki na kruche ciasto (310 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250g zimnego masła pokrojonego na kawałki, 3 łyżki cukru pudru, 1 jajko) umieszczamy w naczyniu miksującym, ustawiamy 40 sekund / obrót 4.
- Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (60% i 40%) – ok. 390g i 255g
- Formujemy 2 kule, każdą owijamy w folię spożywczą, umieszczamy w zamrażarce na 30 min.
- Blachę o wymiarach ok. 24cm x 24cm lub tortownicę o średnicy 27 cm (dno) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni (góra - dół).
- Większą część ciasta (60%) wykładamy na spód blachy odrywając kawałek po kawałku lub ścierając na grubych oczkach tarki.
- Wyrównujemy dłonią. Pieczemy ok. 18 minut na złoty kolor w temp. 190 stopni góra-dół.
- Kontynuować wykonanie ciasta. Naszykować jabłka.
- Słoik gotowych jabłek prażonych przełożyć do miski. Dodać do smaku cukier waniliowy (ok. 3 łyżeczek – w zależności od preferencji słodkości) oraz 0,5 – 1 małej łyżeczki cynamonu mielonego. Całość wymieszać.
- Ciasto wyjąć z piekarnika przestudzić.
Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. - Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki pozostałą część surowego ciasta.
- Piec 30-40 minut w temperaturze 190 stopni góra-dół.
- Ciasto podawać na ciepło posypane cukrem pudrem i z gałką ulubionych lodów lub na zimno.
Ciasto kruche
Masa jabłkowa
Porady
Ciasto podałam z lodami pistacjowymi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?