thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sernik na zimno

  • 300 gramów sera białego
  • ¾ kostki masła miękkiego
  • 2 jajka
  • 220 gramów cukru
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 180 gramów mleka
  • 120 gramów zimnej wody
  • 200 gramów owoce, mrożone przyspieszą tężenie galaretki
  • 1 galaretka owocowa, smak wg uznania i użytych owoców
  • Biszkopty, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
  2. Żelatynę rozpuścić w wodzie (ok. 5 min), zagotować mleko i dodać do rozpuszczonej żelatyny. Ostudzić.
  3. Jajka sparzyć, założyć motylek, do misy dodać żółtka, białka odłożyć na później. Żółtka ubić z połową cukru 4 min/70°C/obr.3. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Zdjąć motylek, masło i resztę cukru, ucierać 5 min/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.4, dodać żółtka ubite z cukrem.
  5. Dodać ser, wymieszać 2 min/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3. powoli wlewając ostudzoną żelatynę z mlekiem.
  6. Białka ubić (ja robię to ręcznym robotem, żeby nie myć na szybko TM tmrc_emoticons.;) Masę serową połączyć delikatnie z ubitymi białkami
  7. Na dnie tortownicy wyłożyć biszkopty i wylać na nie masę. Wstawić do lodówki na około 10 min. aż masa lekko stężeje.
  8. Jeśli używamy owoców mrożonych - włożyć je do zimnej galaretki i mieszać delikatnie - po chwili zacznie gęstnieć i nakładać łyżką na masę. Schłodzić w lodówce około 1 godziny.
    Jeśli używamy owoców świeżych - wyłożyć je na masę i zalać delikatnie zimną galaretką. Schłodzić około 2 godzin.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy