Składniki
Stroganoff
- 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżki mąki pszennej
- 100 g śmietany 18%
- 5 kulek gorczycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżki musztardy
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczki koncentratu bulionu wołowego
- 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g cebuli, pokrojonej na połówki
- 250 g wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżki oleju, do smażenia
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 600 g fileta wołowego, pokrojonego w paski
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 100 g kiszonych ogórków, pokrojonych w paseczki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Przyprawić mięso pieprzem. Rozgrzać patelnię do bardzo wysokiej temperatury, wlać olej i dodać wołowinę. Zrumienić szybko z każdej strony. Jeśli używamy małej patelni, należy smażyć mięso partiami. W trakcie smażenia posypać mięso solą i smażyć kilka minut. Przełożyć do innego naczynia i odstawić. Na patelnię ostrożnie wlać wodę, aby zebrać sos, zagotować, przelać do innego nacyznia.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr 5
3. Dodać olej, poddusić 5 min/Varoma/obr. 1
4. Dodać pieczarki, poddusić 4 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1.
5. Do naczynia miksującego dodać sos z patelni, bulion, musztardę i 1/2 łyżeczki soli. Gotować 4 min/100C/"Obroty wsteczne" /obr. 1
6, W tym czasie w innym naczyniu wymieszać śmietanę z mąkoą oraz papryką.
7. Do naczynia miksującego dodać masę śmietanowo-mączną i gotować 1 min/100C/"Obroty wsteczne" /obr.1
8. Dodać wołowinę i ogórki kiszone, podgrzać 1 min/90C/"Obroty wsteczne" /obr. 1. delikatnie mieszając kopystką.
Podawać niezwłocznie po przygotowaniu.
Porady
Można napełniać nim bułki. W tym celu należy ściąć wierzch, otworzyć, wyjąć ze środka miąższ.
Można podawać z kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub ryżem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
a co z gorczycą i koncentratem?????
Smaczny i szybki
wyszło przepyszne, ale w punkcie 8 gotowalam z poł godziny, zeby mięsko było miękkie
Bardzo dobry strogonow, ja dałam schab tylko smazyłam na patelni dłużej, teraz tylko zrobić kluseczki i pyszny obiadek
Pyszne danie. Szybko i smacznie. Robiłam z polędwiczki wieprzowej i jednej piersi z kurczaka. Mniam mniam.
Dla mnie rewelacja
Przepis trochę nieczytelny ( dla poczatkujacego kucharza), mięso twarde. Sos trzeba samemu doprawiac bo jest nijaki.
Bogna
Wydaje sie ze fajny przepis,tylko mam wrazenie ze mieso moze byc twarde, bo za krotko gotowane
Bardzo smaczny polecam
Smak potrawy dobry, nawet bardzo ale według mnie należy dodać wode w punkcie 5 (ja dolałam tak do połowy naczynia) i gotować przynajmniej pół godz inaczej mięso jest twarde, no chyba, że ktoś takie lubi
Are you sure to delete this comment ?