thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 09/08/12
zmieniono dnia: 10/08/12

Składniki

lamb vindaloo

  • 600 g wołowiny, pokrojonej w kostkę ok. 2x2 cm
  • 1 kg ziemniaków
  • ostry sos słodko-kwaśny
  • 2 czerwone cebule, ok. 120g
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka bulionu warzywnego, przygotowanego w TM ( ew. 1 kostka rosołowa)
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • pieprz, sól do smaku
  • 300 g wody

ostry sos słodko-kwaśny

  • 2-3 centymetry świeżego korzenia imbiru
  • 1-2 strąki świeżej papryczki chili
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gożdzików
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka kuminu, (kminu rzymskiego)
  • szczypta kurkumy
  • szczypta mielonego chili lub 1 strąk suszony
  • 100 g octu winnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    sosu
  1. 1. do naczynia wsypać  suszone pomidory, pieprz, goździk i kumin - zmielić 25 sek. / obr.8 przesypać do innego naczynia

  2. w naczyniu umieścić obrany imbir, pokrojony w plasterki i papryczkę, posiekać 8 sek. / obr. 6

  3. dodać zmielone przyprawy i resztę składników, wymieszać 10-15 sek. / obr.6

    przelać do miseczki

  4. gulaszu
  5. 1.do naczynia włożyć obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki, posiekać 5 sek. / obr. 4,5

    2. zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać oliwę i dusić 5 min. / Varoma / obr. 1

    3. dodać sos, bulion, mięso, wodę i gotować 35 min. / Varoma / obr. 1

  6. 4. po 10 -15 minutach ( w zależności od gatunku ziemniaków ) na pokrywę postawić przystawkę Varoma z ziemniakami ( można posypać je listkami rozmarynu)

  7. 5. zdjąc przystawkę Varoma, doprawić do smaku cukrem i solą, można zagęścić sos łyżką mąki wymiaszaną w 2 łyżkach jogurtu naturalnego (ale niekoniecznie)

    6.Rołozyć gotowe danie na talerze tmrc_emoticons.)

Porady

Sos jest ostry! Można wykorzystać go połowę a drugą przelać do pojemniczka i przechowywać w lodówce lub zamrozić.

W orginalnym przepisie mięsem dodanym jest jagnięcina, ale... wołowina lub szynka wieprzowa też może być tmrc_emoticons.)

Danie ma ciekawy smak, można podawać je z dowolną salatką lub część ziemniaków zastąpić np. marchewką.

Smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

"Lamb vindaloo" -czyli gulasz po angielsku

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 13, 2017 at 09:35

    Pięknie napisany przepis, estetycznie, logicznie, ładne zdjęcia. Brawo

    Bogna

  • stycznia 20, 2015 at 14:48

    Czy 100 g octu winnego to nie przesada? U mnie sos to przede wszystkim smak tego octu. Zmniejszyłbym do 40.

  • listopada 30, 2014 at 14:48

    Przepyszne  Love 

  • kwietnia 11, 2013 at 19:11

      tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Cieszę się, że smakowało  tmrc_emoticons.) Ja też tak kombinuję, bo u mnie nie każdy lubi na ostro  Love   tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 11, 2013 at 19:04
    5.0

    Nawet nie dopisalam komentarza, po zrobieniu, piernik.....  Danie smakowalo nam bardzo, tylko musialam kombinowac z papryczka.... dodalam odrobine najpierw, bo mòj maz by marudzil, a potem wrzucilam sobie swiezej, pokrojonej, na mòj talerz i byla zgoda tmrc_emoticons.;)  Buziaki Elu Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 11, 2013 at 17:39

    Sposób wykonania tego sosu też jest zamieszczony i wytłumaczony... nawet ze zdjęciami  tmrc_emoticons.)  Ale jeżeli coś jes niejasne, to proszę o pytania -wytłumaczę jak umiem  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 11, 2013 at 17:33

    Nie bardzo rozumiem pytanie?  tmrc_emoticons.~   Składniki na ten sos wymieniłam ale żadnej nazwy mu nie wymyśliłam  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 10, 2013 at 15:41

    co to za sos słodko - kwaśny ? 

  • sierpnia 11, 2012 at 11:21
    5.0

    Fajne danie obiadowe Elu tmrc_emoticons.D napewno wypróbuję tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 10, 2012 at 00:53

    A męska część mojej rodziny bardzo lubi tą potrawę za smak i łatwość w przygotowaniu ( wykorzystują te zamrorzone porcje sosu)  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D  Najlepiej smakuje im z zimnym piwem  tmrc_emoticons.)  Mnie też  tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile