thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

ROLADA MIĘSNA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

  • 150 g szynki gotowanej, w plastrach
  • 500 g Ciasta francuskiego, (2 opakowania po 275 g każde)
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczki soli
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g sera żółtego, (np. gouda, ementaler) pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania rolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

  2.  Do naczynia miksującego włożyć mięso, sól, pieprz, zioła prowansalskie i mąkę, dodać wino, gotować 10min/100'C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.Mieszanie"Mieszanie" . Naczynie miksujące odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie doprawić według uznania.

  3.  Ciasto francuskie rozwinąć tak, aby dłuższy bok jednego zachodził 1 cm na bok drugiego, miejsce łączenia rozwałkować.

  4.  Rozgrzać piekarnik do temp. 180'C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  5.  Na cieście francuskim rozłożyć przestudzone mięso, pozostawiając wolne brzegi (ok. 3 cm). Mięso posypać rozdrobnionym serem, na wierzchu ułożyć plastry szynki. Całość zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Końcówki zawinąć jak cukierek, nadmiar ciasta odciąć ( z odciętego ciasta można wykonać ozdoby na wierzch, np. listki).

  6.  Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rolady posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 35-40 min (180'C), aż do zrumienienia ciasta.

  7.  Roladę podawać na ciepło lub zimno, pokrojoną w plastry.

Porady

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki bezpośrednio przed użyciem. Należy przygotować je możliwie szybko i w chłodnym miejscu, ponieważ ciepłe staje się klejące i ciągnące.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ROLADA MIĘSNA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: