thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Mięso po Kapitańsku

  • 700 g Ziemniaków obranych
  • 1,5 litra wody
  • 200 g cebuli
  • 500 g wołowiny
  • 200 g Ser żółty
  • 40 g Masla
  • 40 g mąki
  • 500 g mleka
  • sól
  • pieprz

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Przygotowanie ziemniaków
  1. Obrane ziemniaki, 700 gr. Włożyć do koszyczka, jeżeli sa duże i nie wchodzą, to przekroić na pol. Zalać wodą, tak zeby doszło do metki max. Dodać łyżeczkę soli. Gotowac 35min/100st/ob 0.5
  2. 2. Przygotowanie mięsa
  3. wołowinę pokroić na niewielkie filety, odbić tłuczkiem do miesa. Posolić, popieprzyć, odłożyć.

    Następnie cebule pokroić na krążki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozlizyc po całej powierzchni. Następnie na gore wyłożyć nasze odbite mięso.
  4. Kiedy nasze ziemniaki juz skończyły gotowanie, wyciągamy koszyczek z dopomogą kopystki. Wylewamy wodę z naczynia. Zostawiamy na chwile misę i ziemniaki do wystygnięcia.

    Kiedy nasz tm wystygł, wrzucamy 200gr sera żółtego. Siekamy 10c/ob.5. Ser przekładamy do innego naczynia. Odstawiamy.
  5. 3. Przygotowanie sosu beszamel
  6. 40 gr masła wrzucamy do naczynia, 2min/100st/ob 1.Następnie 40 gr maki , 3 min/100st/ob.1 dodajemy mleko 6min/90st/ob 4.
  7. W czasie kiedy sie gotuje sos, kroimy ziemniaki w krążki 1 cm. Wykładamy na mięso. Kiedy sos juz gotowy, wylewamy go na nasze ziemniaki, posypujemy serem. Piec w temperaturze 200st 30-35 min do złotej skorki.

Porady

Naczynie żaroodporne 35*30 cm

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mięso po Kapitańsku

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy