thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 22/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • CIASTO:
  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżkistopionego masła
  • 7 g drożdży suchych, lub 15 g świeżych
  • NADZIENIE:
  • 200 gzmielonych orzechów (użyłam orzechów laskowych)
  • 100 gbrązowego cukru
  • 80 g śmietanki kremówki
  • 40 ml rumu
  • pół łyżeczki cynamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Wszystkie składniki na ciasto wyrobić czas 4 min./ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" Uformować w
    kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce po podwojenia
    objętości (ok. 1-1,5 godz.).



    W tym czasie przygotować nadzienie - wszystkie składniki wymieszać
    czas 2 min./poz.3/obroty wsteczne.


    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 części.
    Uformować kulki i każdą z nich rozwałkować. Posmarować na wierzchu nadzieniem i
    zwinąć (tak jak zwija się naleśniki). Każdy naleśnik złożyć na pół i ostrym
    nożem przeciąć w połowie pozostawiając nieprzecięte 2 cm. Rozcięte części
    wywinąć na boki. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Przykryć i odstawić na
    30-40 minut.
    Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika
    nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-17 minut.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Serce drożdżowe z orzechowym nadzieniem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?