- TM 31
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 200 gmiękkiego masła
- 100 g cukru, białego
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Masło łączymy z cukrem, śmietaną, wanilią i żółtkiem. Dokładnie mieszamy czas 1 min. / obr. 3-4.
2. Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i krupczatkę. Szybko zagniatamy ciasto czas 3 min. / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
3. Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie). Gdy będziemy wykańczać mazurek to dodatkowa obwódka zatrzyma masę.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni.
Tak przygotowany spód używamy do dowolnych mazurków.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
No i tego szukałam reszta to własną inwencja. Czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem?