- TM 31
Składniki
- 1 łyżeczka soli
- 60 ml ciepłej wody
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- Kilka łyżekmleka (do posmarowania bułek)
- Sezam (do posypania)
- Hamburgery tex-mex
- 0,5 - 0,7 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka przyprawy chilli con carne
- 1 łyżeczka kuminu
- garść kolendry
- 2 łyżeczki musztrady dijon
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczkisuszonych drożdży
- 450 g mąki pszennej
- Bułki (6-8 sztuk)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki ciasta włozyc do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./"Ciasto"
Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski wcześniej posmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto pozbaw gazów rozpłaszczając je na blacie i podziel na części, z których uformujesz bułeczki.
Uformowane bułki trzeba koniecznie mocno spłaszczyć całą powierzchnią dłoni, gdyż jeśli za bardzo wyrosną, będzie trudno jeść kanapki. U mnie spłaszczone miały ok. 2cm wysokości. Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Zamiast mleka można użyć jajka, jednak bułki będą się wtedy błyszczały – ja nie chciałam takiego efektu. Aby ziarna sezamu nie odpadały od upieczonych bułek, należy posypać ja na posmarowane mlekiem (jajkiem) bułki i jeszcze raz posmarować mlekiem (jajkiem). Piec 20 minut w 200st. Studzić na kratce.
Cebulkę, kumin, kolendrę i czosnek rozdrobnić - czas 10sek./obr.7-8. Dodac mieso i resztę składników wyrobić - czas 1min./ obr. 4. Uformowac kotlety i smazyc na patelni grillowej lub na grillu.W roli dodatków wystąpiły pomidory, ser (można go położyć na kotlety na grillu, żeby się rozpuścił), sałata lodowa, cebula czerwona i biała, ogórki konserwowe i różne sosy (ketchup, salsa ranchera, niektórzy domagali się majonezu...).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
https://www.przepisownia.pl/inne-dania-glowne-przepisy/wariant-wariant-domowe-hamburgery-z-sosem/hn8umqqd-24a2c-398105-f60be-b23qz02i
Poprawiłam przepis i dodałam sos hamburgerowy. Przepis jest troszkę ułatwieniem bo nie trzrba wracac do składników.
Polecam burgery są pyszne.
Są pyszne bulki jak i same hamburgery. Polecam, ja ten przepis na bulki wykorzystuje bardzo często.
Czy ktoś kto już robił lub właściciel przepisu, mógłby wstawić poprawiony przepis? Nawet nie ryzykuję robienia bo się boję, że coś sknocę.
nie wiadomo o co biega w tym przepisie ile mąki ile mleka czy wody do bułek za rzadkie ciato mi wyszło
wuglądają przepysznie,i pewnie tak samo smakują
rewelacja !!!!!
Mimo chaosu w liście składników udało się zrobić bardzo dobre hamburgery, smakowały zwłaszcza chłopakom- koniecznie 8 bułek, zrobienie 6 powoduje, że hamburgery są ogromne
cos sie rozjechala lista skladnikow i jest pomieszane mieso z bulkami ?
Na razie wypróbowała tylko bułki, bo hamburgery były z kurczakiem, ale bułeczki jak w restauracji, super !
Przepis rewelacyjny! Bułki najlepsze na świecie. Właśnie robię kolejną porcję. Całość genialna!