thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 05/07/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 20 ml czystej wódki
  • 1 łyżka kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jajka parzymy,
    oddzielamy żółtka od białek. . Ubijamy białka z cukrem (motylek, obroty nr 4,
    czas 4 min.). Dodać stopniowo żółtka ciągle miksując (motylek, obroty nr 4,
    czas 1 min.), wlewamy roztopioną i wystudzoną żelatynę.



    Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z
    cytryny i dokładnie wymieszać (motylek, obroty nr 3, czas 30sek.).



    Do drugiej części dodać kakao rozpuszczone w wódce, również
    wymieszać (motylek, obroty nr 3, czas 30sek.).



    Obie masy wkładać na przemian do pucharków koktajlowych,
    każdą warstwę wygładzić łyżeczką. Możena udekorować wisienką z konfitury albo
    wiśnią koktajlową. 
    Do szpajzy dodaje się czasami drobno startą skórkę
    cytrynową, w sezonie można podać ją z truskawkami albo wiśniami.

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szpajza cytrynowo - czekoladowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: