thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 13/04/11
zmieniono dnia: 02/04/12

Składniki

  • 2 litry tłustego mleka
  • ½ l kwaśnej śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • 6 jajek
  • 250 gmiękkiego masła
  • 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • bakalie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  


     Bakalie moczymy w wodzie lub rumie. Jeśli mamy morele suszone, śliwki należy je pokroić.


    Laskę wanilii przecinamy na pół, ziarna wanilii dodajemy do mleka, które należy zagotować czas 5 min / obr. 2/ temp. 90*C. Do gotującego mleka wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkami i sokiem z cytryny. Całość gotujemy, aż odzieli się ser od serwatki czas 5-7 min / obr. 3/temp. 90*C.


    Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką i odcedzamy ser (serwatkę możemy na chwilę zachować). Mocno wyciskamy ser i odstawiamy do ostygnięcia.


    3. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę czas 1 min. / obr. 4.  Dodajemy porcjami ostudzony ser i ucieramy na jednolity krem.


    4. Dodajemy odsączone bakalie, mieszamy czas 30 sek. / obroty wsteczne poz. 3 i przekładamy ponownie do durszlaka lub specjalnej formy z dziurkami wyłożonej gazą lub ściereczką, zmoczoną w serwatce. Ugniatamy krem i zawijamy. Wstawiamy na noc do lodówki.


    Następnego dnia przykładamy talerz i odwracamy paschę. Ściągamy gazę lub ściereczkę.


    Udekorować wg uznania.


     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pascha Wielkanocna

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 21, 2019 at 01:10

    Przepis można naprawić. Trzeba dać 1,5 litra mleka i mniej jajek np. 5 tak aby w sumie wszystko się zmieściło w naczyniu.
    Gotowac trzeba znacznie dłużej bo ok. 1,5 h aż nawet do 2 godzin.
    Robiłam już 2 razy i wychodzi super. W zwykłym garnku na kuchni trzeba gotować do 2 godzin ciagle mieszając na wolnym ogniu. Tu można kombinować ustawiając 90 lub 80 stopni.

    Co do masła i cukru to można zmniejszyć do 100 g

  • marca 29, 2016 at 10:39
    5.0

    Pascha przepyszna choć bardzo syta. Trochę bałam się ją robić po przeczytaniu komentarzy ale dzień wcześniej rozmawiałam z kimś kto podobnie robi twaróg (tradycyjnie w garnku) tylko daje litr mleka, 600 g śmietany i 6 jajek. Wymieszałam składniki wg tej mojej proporcji ale nie chciała oddzielać się rerwatka. Po przelaniu do garnka i powolnym podgrzewaniu coś zaczęło sie dziać i wyszedł pyszny twaróg! Resztę zrobiłam wg przepisu i wszyscy byli zachwyceni. Od lat "zbierałam  się" do zrobienia paschy ale myślałam co to takiego- twaróg z bakaliami. Teraz obiecałam że będę ją robić co roku

     

  • kwietnia 18, 2014 at 17:50

    Nie polecam! Autor przepisu albo nie potrafi używać TM, albo nie potrafi dzielić się swoją wiedzą. Stracony czas, pieniądze na produkty, przepis nie do wykonania.

  • października 10, 2012 at 23:10

    Nie wiem, czy pomylone są proporcje, czy przepis nie był przetestowany, w każdym bądź razie nie jest on do wykonania w TM. Przede wszystkim budzi wątpliwości już początek przepisu - 2litry mleka, a potem 1/2 śmietanki i 6 jajek. Jakim cudem ma się to zmieścić do 2-litrowego naczynia? Oczywiście mi się nie zmieściło. W punkcie 3 nie została też podana informacja,  jak i ile ucierać z serem to masło. Jakieś to takie niedopracowane... Szkoda, bo wydałam tylko niepotrzebnie pieniądze na składniki i muszę skończyć przepis drogą tradycyjną, a zachęcona pozytywnym komentarzem chciałam sobie ułatwić pracę. Niefajne... Nie polecam.

    salimali2

  • kwietnia 24, 2012 at 20:55

    uwielbiam tą paschę

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: