- TM 31
Składniki
- 2 litry tłustego mleka
- ½ l kwaśnej śmietany
- sok z ½ cytryny
- 6 jajek
- 250 gmiękkiego masła
- 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- bakalie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Bakalie moczymy w wodzie lub rumie. Jeśli mamy morele suszone, śliwki należy je pokroić.
Laskę wanilii przecinamy na pół, ziarna wanilii dodajemy do mleka, które należy zagotować czas 5 min / obr. 2/ temp. 90*C. Do gotującego mleka wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkami i sokiem z cytryny. Całość gotujemy, aż odzieli się ser od serwatki czas 5-7 min / obr. 3/temp. 90*C.
Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką i odcedzamy ser (serwatkę możemy na chwilę zachować). Mocno wyciskamy ser i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę czas 1 min. / obr. 4. Dodajemy porcjami ostudzony ser i ucieramy na jednolity krem.
4. Dodajemy odsączone bakalie, mieszamy czas 30 sek. / obroty wsteczne poz. 3 i przekładamy ponownie do durszlaka lub specjalnej formy z dziurkami wyłożonej gazą lub ściereczką, zmoczoną w serwatce. Ugniatamy krem i zawijamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przykładamy talerz i odwracamy paschę. Ściągamy gazę lub ściereczkę.
Udekorować wg uznania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis można naprawić. Trzeba dać 1,5 litra mleka i mniej jajek np. 5 tak aby w sumie wszystko się zmieściło w naczyniu.
Gotowac trzeba znacznie dłużej bo ok. 1,5 h aż nawet do 2 godzin.
Robiłam już 2 razy i wychodzi super. W zwykłym garnku na kuchni trzeba gotować do 2 godzin ciagle mieszając na wolnym ogniu. Tu można kombinować ustawiając 90 lub 80 stopni.
Co do masła i cukru to można zmniejszyć do 100 g
Pascha przepyszna choć bardzo syta. Trochę bałam się ją robić po przeczytaniu komentarzy ale dzień wcześniej rozmawiałam z kimś kto podobnie robi twaróg (tradycyjnie w garnku) tylko daje litr mleka, 600 g śmietany i 6 jajek. Wymieszałam składniki wg tej mojej proporcji ale nie chciała oddzielać się rerwatka. Po przelaniu do garnka i powolnym podgrzewaniu coś zaczęło sie dziać i wyszedł pyszny twaróg! Resztę zrobiłam wg przepisu i wszyscy byli zachwyceni. Od lat "zbierałam się" do zrobienia paschy ale myślałam co to takiego- twaróg z bakaliami. Teraz obiecałam że będę ją robić co roku
Nie polecam! Autor przepisu albo nie potrafi używać TM, albo nie potrafi dzielić się swoją wiedzą. Stracony czas, pieniądze na produkty, przepis nie do wykonania.
Nie wiem, czy pomylone są proporcje, czy przepis nie był przetestowany, w każdym bądź razie nie jest on do wykonania w TM. Przede wszystkim budzi wątpliwości już początek przepisu - 2litry mleka, a potem 1/2 śmietanki i 6 jajek. Jakim cudem ma się to zmieścić do 2-litrowego naczynia? Oczywiście mi się nie zmieściło. W punkcie 3 nie została też podana informacja, jak i ile ucierać z serem to masło. Jakieś to takie niedopracowane... Szkoda, bo wydałam tylko niepotrzebnie pieniądze na składniki i muszę skończyć przepis drogą tradycyjną, a zachęcona pozytywnym komentarzem chciałam sobie ułatwić pracę. Niefajne... Nie polecam.
salimali2
uwielbiam tą paschę
Are you sure to delete this comment ?