Składniki
ciasto
- 150 g ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 350 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek, (zalewy z suszonych pomidorów)
- 1 łyżeczka soli
- 5 g płatków suszonych pomidorów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu w podanej kolejności; wyrobić 2,5 min / "Ciasto"
2.wyjąć z naczynia, poczekać aż wyrośnie (podwoi objętość) ok.45 min
3.chwilkę zagnieść (odpowietrzyć); podzielić na 3 części
4.każdą część podzielić na dwie, uturlać ruloniki, zapleść bagietkę
5.ułożyć na blasze ( przedzielić perganimem, żeby się nie skleiły), poczekać aż ponownie wyrosną ok. 20-30min, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bialym i czarnym sezamem
6.Piec ok.20 minut w temp 180-200*C
ciasta
Porady
Poniaważ jestem osobą oszczędną i nie lubię jak mi się coś w kuchni marnuje wymyśliłam jak spożytkować oliwę/zalewę, która zostawala po użyciu suszonych pomidorów w zalewie.
Przyprawę "Pomidory suszone -płatki" kupuję na bazarku.
Bagietki mają ciekawy smak. Myślę, że będą doskonałym dodatkiem do mięs i sałatek w nadchodzącym okresie grillowania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Elu bagietki pyszne,były hitem na grilu użyłam 100g pomidorów w zalewie, dziękuję za przepis i podpowiedż Pozdrawiam
Eluniu upiekłam Twoje bułeczki i powiem Ci kochana, że bardzo mi smakują. Super smak będę je często piekła pozdrawiam i dziekuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Cieszę się, że smakują Pozdrawiam serdecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo dobry przepis, jedynie dłużej potrzymałam bagietki w piekarniku, żeby skórka była bardziej chrupka Pyyyyszniutkie!!!!
Sylwia
Bardzo podoba mi się konsystencja ciasta, którą długo próbowałem osiągnąć, a odpowietrzenie było świetnym pomysłem. Do stałego menu!
Bardzo podoba mi się konsystencja ciasta, którą długo próbowałem osiągnąć, a odpowietrzenie było świetnym pomysłem. Do stałego menu!
Super, zrobię Twoja bagietki na majówkę
Elu, pomysł z zalewą z pomidorów - genialny! Wykorzystam na pewno!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Sa super . Uwielbiam pomidory suszone , nawet na kanapke Pychote upieklas
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Fajny i ciekawy przepis a bagietki z pewnością są pyszne. Dodaje do przepisów do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?