thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
4 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 19/09/13
zmieniono dnia: 19/09/13

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 40 g mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1i 1/2 łyżeczki soli
  • 370 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciabatty
  1. Do naczynia wlać wodę, mleko, wsypać drożdże. Podgrzać 3 min/ 37*/obr. 2.

  2. Dodać reszte składników. Wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejcu do wyrośnięcia na około 1,5 -  2 godzin.

  3. Na obficie obsypaną  mąką macie wyłożyć ciasto. Wierzch obficie oprószyć mąką (ciasto jest dość rzadkie). Przy pomocy noża uformować 4 ciabatty (można dwie). Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min pod ściereczką.

  4. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*. Podkręcić do 220*. Piec około 15 minut na złoty kolor, potem zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze około 5-7 minut. Wystudzić na drewnianiej desce.

Porady

Można też uformować więcej mniejszych ciabattek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciabatta razowa

Wydrukuj:

Komentarze