Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży
- 200 g mąki pszennej razowej
- 40 g mleka
- 2 łyżki oliwy
- 1i 1/2 łyżeczki soli
- 370 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać wodę, mleko, wsypać drożdże. Podgrzać 3 min/ 37*/obr. 2.
Dodać reszte składników. Wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejcu do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.
Na obficie obsypaną mąką macie wyłożyć ciasto. Wierzch obficie oprószyć mąką (ciasto jest dość rzadkie). Przy pomocy noża uformować 4 ciabatty (można dwie). Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min pod ściereczką.
Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*. Podkręcić do 220*. Piec około 15 minut na złoty kolor, potem zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze około 5-7 minut. Wystudzić na drewnianiej desce.
ciabatty
Porady
Można też uformować więcej mniejszych ciabattek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A czy można dać swieże drożdże ? Jeżeli tak to jak ilość i czy można zamienić mąkę pszenną na np orkiszową lub inna ciemną? mam insulinooporność i nie można jeść maki białej . Dziękuje za odpowiedz
Przepis wspaniały. Na drugi dzień dalej miękka i pyszna.
pycha😊
pycha
pyszne
Po południu zrobię - doczekałam się, że nie ma cukru w przepisie" alt="" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich