thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 30/08/13
zmieniono dnia: 30/08/13

Składniki

na bułki

  • 450 g maki pszennej, typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych, czubata
  • 25 g oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 7 g suchych dożdży
  • zioła prowansalskie i sól gruboziarnista do posypania bułek
  • 300 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    bułek
  1. Do naczynia wlać wodę, wsypać cukier i drożdże. Podgrzać 2,5 min/ 37*/ obr. 2.

  2. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem plastikowej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  3. Następnie uformować bułki (ok 97 gram każda), nadając im owalny kształt. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.

  4. Bułki posmarować wodą i naciąć ostrym nożem raz na środku po długości, dosyć głęboko. Posypać ziołami i solą. Przykryć ściereczką i odczekać kolejne 20/30 minut, aż bułki podrosną. Piec 20-25 w temperaturze 180 - 200 stopni. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180* i podkręciłam po wstawieniu na 200*.

Porady

Solą posypujemu wg uznania.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki prowansalskie

Wydrukuj:

Komentarze