- TM 5
Składniki
farsz
- 350 g kiszonej kapusty
- 300 g pieczarek, obranych
- 1 cebula, (ok 70 g)
- 40 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- zioła, (opcjonalnie wg upodobania)
ciasto
- 200 g ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 45 g oleju
- 550 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto (zachowując podana kolejność - najpierw mleko, potem pozostałe) włożyć do "Blokada naczynia miksującego" , wyrobić czas 4 min /"Ciasto" .
2. Ciasto wyłożyć, pozostawić do wyrośnięcia.
3. Kapustę posiekać 5 s/ obr. 4 dodać 600 ml wrzątku i dusić czas 10 minut / temp. Varoma / obr 1,5 (pierwsze 5 minut bez miarki), na koniec przełożyć kapustę do koszyczka i odcedzić wodę.
4. Cebulę posiekać na wirujących nożach 6 s/obr. 4, do cebuli dodać pieczarki i rozdrobnić 5s/obr.3.
5. Założyć motylek, dodać masło i dusić 4 min/temp. Varoma/obr 1,5 (bez miarki). Dodać kapustę, przyprawy i dalej dusić 6 minut/temp. Varoma / obr 1,5.
6. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą część rozwałkować, nałożyć farsz i zwinąć w roladę.
7. Kroić na małe 6-cm roladki i układać pionowo w okrągłej tortownicy zachowując odstępy.
8. Odstawić do piekarnika do wyrośnięcia w temp. ok 50 st. C na około 20 minut i kiedy prawie się połączą piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.
Porady
Wszystkie roladki powinny po upieczeniu połączyć się w całość (powstanie tort drożdżowy). Jak podzielimy ciasto na trzy części to roladki będą mniejsze (co będzie ładniej wyglądało).
Podawać do barszczu "szarpiąc" po kawałku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja! Bardzo smakowały mojej rodzinie.
Bardzo dobre ale farsz zrobiłam trochę inny. Goście zajadali ze smakiem.
super pomysł na takwersję pasztecików
Super pomysł na takie podanie pasztecików. Bo dla mnie to właśnie takie skojarzenie tych szarpańców. Zrobiłam, podałam z czerwonym barszczykiem i goście byli zachwyceni. Pytali o przepis bo zrobią na Święta Dzięki za przepis, polecam i oceniam na 5 gwiazdek
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Podoba mi się ten przepis, wypróbuję jutro (a właściwie dziś   I dam wtedy ocenę. A za pomysł daję 5+
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przepis orginalny,( skrócona wersja pasztecików) podobnie robię paszteciki,ale teraz wykorzystam Twój przepis , a tortownica ile ma centymetrów ? Pozdrawiam