thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

farsz

  • 350 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek, obranych
  • 1 cebula, (ok 70 g)
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • zioła, (opcjonalnie wg upodobania)

ciasto

  • 200 g ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 45 g oleju
  • 550 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto (zachowując podana kolejność - najpierw mleko, potem pozostałe) włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wyrobić czas 4 min /Ciasto"Ciasto" .

    2. Ciasto wyłożyć, pozostawić do wyrośnięcia.

    3. Kapustę posiekać 5 s/ obr. 4 dodać 600 ml wrzątku i dusić czas 10 minut / temp. Varoma / obr 1,5 (pierwsze 5 minut bez miarki), na koniec przełożyć kapustę do koszyczka i odcedzić wodę.

    4. Cebulę posiekać na wirujących nożach 6 s/obr. 4, do cebuli dodać pieczarki i rozdrobnić 5s/obr.3.

    5. Założyć motylek, dodać masło i dusić 4 min/temp. Varoma/obr 1,5 (bez miarki). Dodać kapustę, przyprawy i dalej dusić 6 minut/temp. Varoma / obr 1,5.

    6. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą część rozwałkować, nałożyć farsz i zwinąć w roladę. 

    7. Kroić na małe 6-cm roladki i układać pionowo w okrągłej tortownicy zachowując odstępy.

    8. Odstawić do piekarnika do wyrośnięcia w temp. ok 50 st. C na około 20 minut i kiedy prawie się połączą piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.

Porady

Wszystkie roladki powinny po upieczeniu połączyć się w całość (powstanie tort drożdżowy). Jak podzielimy ciasto na trzy części to roladki będą mniejsze (co będzie ładniej wyglądało).

Podawać do barszczu "szarpiąc" po kawałku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczne "szarpańce" do barszczu

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: