thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 100 g szpinaku, świeżych liści
  • 60 g ciecierzycy, suchej
  • 1 cebula pokrojona na kawałki, (ok. 100 g)
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 100 g marchwi pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku, (duży)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz, do smaku
  • 650 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.Liście szpinaku umyć, przełożyć na dolną część przystawki Varoma.

    2. Ciecierzycę włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 30 s./obr. 10.

    3. Do zmiksowanej ciecierzycy dolać wodę, sól, oliwę, włożyć cebulę marchew, czosnek. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować całość 25 min./temp.Varoma/obr.1.

    4. Odstawić przystawke Varoma, założyć miarkę, zmiksować 1 min./obr.9.

    Szpinak włożyć do miseczki, zalać zupą, doprawic sola i pieprzem do smaku.

     

Porady

Przepis pochodzi z książki "Pełna parą". Zupa jest sycąca, bardzo mi smakowała. Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka roślinnego (zalecana przy odchudzaniu).

Dałam więcej wody niż w oryginale ponieważ za pierwszym razem zupa wyszła bardzo gęsta i trochę przywarła do naczynia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem

Wydrukuj:

Komentarze