- TM 5
Składniki
ciasto:
- 100 g masła, miękkiego
- 1 laska wanilii
- 60 g cukru
- 1 jajko, duże
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 100 g Migdałów, (mogą być orzechy laskowe)
- 150 g mąki pszennej
do dekoracji:
- migdały
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- cukier trzcinowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Cukier zemleć 10 s / Obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy (migdały) zmielić 5-6 s./ Obr 7.
3. Dodać pozostałe składniki (z laski wanilii tylko nasiona) i wyrobić ciasto 20 s/obr 5.
4. Wyjąć ciasto z naczynia, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki mniej więcej na godzinę.
5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm. Używając foremek wyciąć ciasteczka o różnych kształtach lub pokroić ciasto w prostokąty.
6. Ciasteczka udekorować orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 st. C około 12-15 minut na złoty kolor.
Porady
Przed dekorowaniem ciastka można posmarować białkiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wspaniałe, kruchutkie i delikatniutkie, polecam
Dla mnie rewelacja
Smaczne,ale jak dla mnie zbyt kruche i ciężko się wycina,przyklejaja się i trzeba użyc dużo mąki.Do samego ciasta dodałam także 3 łyżki mąki więcej,bo mocno się kleiło,ogólnie ok,ale w przygotowaniu średnie.
A dzisiaj właśnie szukałam przepisu na jakąś nowość świąteczną
Wyszly pyszne !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi