thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
48h 0min
Czas całkowity
48h 30min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

masa

  • 500 g mleka
  • 4 łyżki kaszy manny, (ok. 70 g)
  • 300 g cukru
  • 250 g masła, miękkiego
  • 250 g pokrojonych suszonych owoców, mango, papaja, ananas, rodzynki

ponadto:

  • powidła śliwkowe
  • 100 g gorzkiej czekolady

ciasto

  • 4 łyżki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 PRZYPRAWA DO PIERNIKA
  • 150 miodu plynnego
  • 100 cukru
  • 200 masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto:
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 3 min / Ciasto"Ciasto" . Ciasto wyłożyć, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na blachę o wymiarach 43x33 cm. Ciasto od razu na blasze przeciąć nożem na pół. Piec 15 min w temp. 180 st. C. W ten sam sposób rozwałkować i upiec drugą część ciasta. W sumie mają być cztery placki. Umyć naczynie miksujące.

  2. Masa:

     

    Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, kaszę i cukier. Podgrzać 8 min / 90 st. C / obr. 2. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dodać miękkie masło, zmiksować 3 min / obr. 1,5. Zdjąć motylek. Dodać bakalie, wymieszać kopystką.

     

    Na jeden placek nałożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem. Następnie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć trzeci placek, na który nakładamy drugą część masy. Na to nakładamy czwarty placek. 

     

    Czekoladę połamaną na kawałki rozdrobnić 8 sek. / Obr 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia. Podgrzać 2 min / 50 st. C / Obr. 3. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Pozostawić do ostygnięcia.

Porady

Ciasto powinno poleżeć 2 dni, żeby zmiękło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

piernik sułtański

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: