- TM 5
Składniki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego, (na 0,5 l. mleka)
- 10 g mąki pszennej, (1 łyżka)
- 150 g cukru
- 12 g kakao, (1,5 pełnej łyżeczki)
- owoce (wedle upodobania): maliny, jeżyny, truskawki, borówki amerykańskie, czarna porzeczka
- 200 g masła, miękkiego
- 375 g mleka
- 5 żółtek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej, (każda na 0,5 l. wody)
- 2 opakowania biszkoptów okrągłych, (każde po 120 g)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
2. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody (mniej niż standardowo).
3. Do naczynia miksującego dodajemy po kolei: mleko, żółtka, proszek budyniowy, mąkę i cukier. Gotujemy 10 min/temp.90 st. C/obr 3,5.
4. Wyciągamy naczynie miksujące z obudowy. Przykrywamy budyń folią do żywności w taki sposób, aby folia dotykała budyniu (zapobiegnie to tworzeniu się kożucha). Pozostawiamy budyń do całkowitego ostygnięcia.
5. W czasie kiedy budyń stygnie odlewamy trochę galaretki, maczamy w niej biszkopty i układamy w tortownicy.
6. Wystygnięty budyń odkrywamy, naczynie umieszczamy w obudowie. Ustawiamy obroty 1,5 (bez ustawiania czasu) i przez otwór w pokrywie dodajemy po trochu miękkiego masła. Czynność ta zajęła mi około 10 minut.
7. Połowę kremu wylewamy na biszkopty. Do drugiej części kremu dodajemy kakao i mieszamy 2 minuty /obr 2,5.
8. W tym czasie na jasny krem wykładamy warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Na biszkopty wykładamy ciemny krem. Wyrównujemy i wkładamy tortownicę do lodówki do stężenia.
9. W międzyczasie przygotowujemy owoce. Duże truskawki kroimy na części. Owoce ( w ilości: ile sie zmieści w tortownicy) wykładamy na krem. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
Smacznego
Porady
Przepis pochodzi z blogu kulinarnego www.mojewypieki.com pani Doroty Świątkowskiej.
Ciasto nie tylko sezonowe: ja użyłam owoców mrożonych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety u mnie masa wyszła płynna....ale i tak zajadamy łyżeczkami bo ,,ciacho"jest pyszne.A i mój błąd bo dodałam budyń z cukrem i trochę przełożyłam.Ale spróbuję jeszcze raz bo smak jest super!
przepis super pyszne polecam
robiłam wyszło bardzo dobre
Dziękuję za uwagę. Juz poprawiam. Masła 200 gramów. Pozdrawiam.
a ile tego masła? w spisie składników go nie ma.