- TM 5
Składniki
ciasto:
- 180 g biszkoptow, okrągłych
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
masa jogurtowa
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- 10 g ekstraktu z wanilii
- 40 g kaszy manny
- 250 g serka mascarpone
- 750 g jogurtu naturalnego
- 1 szczypta soli
- 5 jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zemleć 10 s./obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 3min/ temp. 37 st. C/obr.2. Dodać biszkopty, rozdrobnic 10 s./obr. 5.
4. Dno tortownicy wyłożyć równomiernie powstałą masą, piec 15 min (180 st.C), podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kratke do ostudzenia. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
5. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek.
6. Założyć motylek. Wlać białka dodać sól, ubijać 3min/temp. 37 st.C./obrót 4. Zdjąć motylek, białka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać jogurt, serek mascarpone i wcześniej zmielony cukier. Podgrzać 3 min/temp. 37 st.C/obr. 3. Dodać kaszę mannę, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/obr.3
8. Dodać wcześniej ubite białka, wymieszać 3s/obr.3. Zdjąć motylek.
9. Masę przelać do tortownicy, piec 20 min w temp. 180 st.C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st.C. i piec 1 godzinę 5 minut. Sprawdzić sernik patyczkiem, powinien być suchy. W przeciwnym razie należy wydłużyć czas pieczenia o ok. 5 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do momentu całkowitego ostudzenia (ok 3 godz.) Nastepnie sernik odstawic do lodówki. Podawać schłodzony.
Porady
Przepis pochodzi z kolekcji na TM5 Domowe jogurty.
Uwaga dla użytkowników TM31 - masa może sie ledwo mieścić w naczyniu miksującym. Można zmniejszyć proporcje.
Ja osobiście białka ubijałam ręcznie mikserem bezpośrednio przed dodaniem do masy jogurtowej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy ktoś już piekł? Jakieś opinie?
Are you sure to delete this comment ?