thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto:

  • 200 g serka waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cynamon
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 średnich jabłek szara reneta

polewa:

  • 220 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru waniliowego wykonanego w TM lub łyżeczka esencji waniliowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło. Miksujemy 30 sek/obr. 4. Dodajemy serek i żółtko, ponownie miksujemy 30 sek/obr. 4. Ciasto wyjmujemy z TM, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki (ewentualnie na pół godziny do zamrażarki).

    2. W tym czasie obieramy jabłka (najlepiej szara reneta), kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. 

    3. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy jedną część ciasta. Można wałkowć bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym ciasto będzie się piekło. Ciasto jest dość luźne - można je również rozklepać ręcznie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

    4. Na rozwałkowane ciasto układamy połówki jabłek "brzuszkami" do góry, posypujemy cynamonem i ewentualnie cukrem waniliowym.

    5. Na jabłka rozkładamy rozwałkowaną drugą połowę ciasta. (Najlepiej wałkować na folii spożywczej, bedzie nam łatwiej nałożyć ciasto odwracając folią do góry i po nałożeniu na jablka zdejmujemy folię).

    6. Piec na złoty kolor ok. 45-55 minut, temp. 180 st. C, grzałka "góra-dół".

    7. Składniki polewy dokładnie mieszamy. 

    8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamu na 5-10 minut, a następnie jeszcze ciepłe ciasto polewamy naszym lukrem.

Porady

Polewa jest bardzo słodka. Można z powodzeniem zrobic połowę.

Jabłka soczyste "puszczają" dużo soku, stąd najlepsza odmiana to szara reneta.

Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 36 x 26 cm.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

szarlotka "Królewskie góry"

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: