Składniki
CIASTO
- 250 g serka mascarpone
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka, całe
- 2 szczpta soli
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
- 125 g mleka 3,2%
szaszłyki
- posypka kolorowa, taka jak do dekoracji tortów
- kilka ulubionych owoców małych, tutaj kawałki śliwek
- 4 Rzodkiewki
- 1 ogórek kiszony
- 2 grubsze plastry szynki, może być inna wędlina
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy 30sek/obr.6
2.Górną tacke varomy wykładamy namoczonym papierem go pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Można je posypać posiekanym szczypiorkiem
3. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy 0,5l wody, zamykamy pokrywę , ustawiamy na niej varomę z ciastem i parujemy 30min/varoma/obr.2
4. Po uparowaniu przekładamy na deskę i wykrawamy różne małe kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie kwiatuszka. Pozostawiamy do wystygnięcia.
WYKONANIE SZASZŁYCZKÓW I KORECZKÓW
1. Z przygotowanych składników i wykrojonego ciasta formujemy szaszłyczki używając patyczków (małych) do szaszłyków
2. Koreczki przygotowujemy w wersji "na słodko" smarując wycięte ciasto dżemem lub nutellą , dodajemy na wierzch dowolny owoc i przekłuwamy wykałaczką. Koreczki wkładamy do papilotek.
3. Pozostałe skrawki ciasta , powstałe przy wykrawaniu kształtów, zużywamy do obiadu , do dowolnej zupki.
S M A C Z N E G O
CIASTO
Porady
Varome wykładamy papierem do pieczenia, który namaczamy obficie wodą, zgniatamy w kulkę i rozprostowujemy kładąc na górną varomę. Ciasto wyrośnie troszkę, bedzie mięciutkie i delikatne. Do słodkich koreczków wybieramy te części, które nie są posypane szczypiorkiem. można zrezygnowac ze szczypiorku. Szczypiorkiem posypujemy ciasto przed parowaniem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gabrysiu ! " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" height="19" width="19">
Dodaję do wypróbowania. :o) Pozdrawiam
;o)
I dzieki za przepis
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Swietny pomysl Gabrysiu Smacznie Wypròbuje w najblizszym czasie I pokombinuje i ja Ciagle brakuje mi czasu I tak goraco.... Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Alu, super pomysł. Zrób z tego wariant. Rolada na pewno da się zwinąć bo ciasto jest elasyczne i mięciutkie. Tutaj Twój pomysł zginie wśród komentarzy , a wart jest eksperymentu.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu - muszę wypróbować to ciasto. Ale na jeszcze ciepłe chcę położyć płaty wędzonego łososia, posypać go koperkiem i szczypiorkiem, zwinąć z tego roladę, a po ostygnięciu pokroić w krążki.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Gabrysiu dziękuję za bardzo orginalny przepis, który można wykorzystać na różne okazje Pozdrawiam serdecznie
Super pomysl. Napewno wyprobuje.
Bardzo fajny przepis dodaje do wypróbowania dziekuję i pozdrawiam
Bardzo fajny pomysł z tymi szaszlykami a ciasto można wykorzystać również do innych dań
Are you sure to delete this comment ?