Składniki
Masa makowa
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek, (białka ubić)
- 250 gramów maku
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 olejek migdałowy
Masa serowa
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 5 żółtek, (białka ubić)
- 1 szklanka oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1000 gramów twarogu mielonego
Ciasto kruche
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
Kruszonka
- 50 g cukru
- 70 g mąki
- 50 g masła
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dodać resztę składników i wymieszać 30-50 s/obr.6-7
Masa makowa
Białka
Ciasto
Porady
Białka najlepiej ubić po przygotowaniu mas do ciasta i wyłożeniu ciasta kruchego na blachę.
Ciasto kruche na spód ciasta nie trzeba łączyć z kakao
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
na jaki wymiar blaszki jest ten przepis?
co z tym makiem , ile wody należy dodać do tego parzenia. prosimy autora o odpowiedż
Nie do konca wiem o co chodzi z bialkami? Jest napisane, ze ubic po przygotowaniu mas i co dalej? Czy te masy musze poprzekladac do dwoch naczyn?
czy do masy makowej można dodać bakalie: orzechy, rodzynki, migdały
czy do parzenia maku nalezy dodac wodę???
Ciasto super! Już nie będę na święta piec sernika tylko zebrę Łatwe w przygotowaniu, efektowne, pyszne. Upiekłam na przyjęcie, wszyscy się zachwycali. Dzisiaj piekę drugi raz. Polecam
Jak parzycie mak?
Polecam . Cudny
Oczywiście dodaje gwiazdki
Rewelacja. Wyszedł super i nie jest trudny ani pracochlonny jak mi się wydawalo. Przepis do ulubionych. Tylko córka marudzi bo uwielbia serniki a nie lubi maku. No cóż, może w tym wydaniu polubi
Are you sure to delete this comment ?