![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/khxtses9-85074-160497-cfcd2-bv6hvh4u/be5f00f2-3088-495c-b97e-5e027997661a/main/swiateczne-ciasto-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/khxtses9-85074-160497-cfcd2-bv6hvh4u/ee297aa2-8d99-4f94-b085-e6bf5acdfa51/main/swiateczne-ciasto-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/khxtses9-85074-160497-cfcd2-bv6hvh4u/93a2478e-6158-4180-8b00-03f207c6cb63/main/swiateczne-ciasto-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/khxtses9-85074-160497-cfcd2-bv6hvh4u/cf2764d3-08b9-4e62-a131-865d2e640640/main/swiateczne-ciasto-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/khxtses9-85074-160497-cfcd2-bv6hvh4u/d80152d7-7c37-4c02-b350-b67083cc6041/main/swiateczne-ciasto-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/khxtses9-85074-160497-cfcd2-bv6hvh4u/ef3c36f3-2075-4838-a170-0640dee03b27/main/swiateczne-ciasto-z-kremem.jpg)
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g marchewki
- 120 g cukru
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 pół łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g orzechów laskowych
- 150 g ananasów w kawałkach
- 1 cukier waniliowy
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 80 g Miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Marchewkę obrać i pokroić na kawałki, wrzucić do naczynia i zmiksować czas 15 sek, obr.3-4. Następnie dodać resztę składników (oprócz orzechów) i zmiksować czas 15 sek, obr.4. W tym czasie posiekac nożem orzechy, do ciasta pasują większe kawałki, jeżeli mamy ananasa w plastrach - pokroić w kostkę. Do zmiksowanego ciasta dodać orzechy i ananasy i wymieszzać kopystką czas 5 sek, obr.2.
Do czystego naczynia wkładamy wszystkie składniki na krem i mieszamy czas 20 sek, obr.3-4.
Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 45 minut, Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół, wysmarować połową kremu, przykryć ciastem i znowu posmarować na wierzchu kremem i posypac cynamonem.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję Aniu za komentarz
cieszę się, za ciacho smakowało. Pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Ciasto rewelacyjne
poszło w mig
ledwo zdążyłam złapać kąsek
polecam
i bedę w wekend znowu piekła ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?