thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
17 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

ślimaki

  • 130 g mleka
  • 40 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 80 g masła
  • 270 g mąki
  • 1 jajo kurze
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru+1 1/2 łyżki soku z cytryny
  • roztrzepane jajo do posmarowania ślimaków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ślimaków
  1. Podaję sposób na wykorzystanie pozostałej masy z" rogalików dla Marcina".

    1. Do naczynia wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło. Podgrzewamy 2 min./37 stopni./obr.2.

    2. Dodajemy mąkę, sól i jajo. Wyrabiamy 2 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    3. Pozostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

    4. Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto rozwałkujemy prostokąt. Na cieście rozkładamy masę zostawiając 1 cm z każdej strony . Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tniemy nożem w plastry 2-3 cm.

    5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Wstawaimy do zimnego piekarnika. Zostawiamy na 15 minut.

    6. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach na termoobiegu.

    7. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy ślimaki.

    SMACZNEGO!

Porady

Dopiero dziś wykorzystałam pozostała masę makową po rogalikach. W lodówce może poleżeć nawet 5 dni.

Ślimaki pyszne. POLECAM!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ślimaki z masą makową

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: