Składniki
ślimaki
- 130 g mleka
- 40 g cukru
- 20 g drożdży
- 80 g masła
- 270 g mąki
- 1 jajo kurze
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru+1 1/2 łyżki soku z cytryny
- roztrzepane jajo do posmarowania ślimaków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Podaję sposób na wykorzystanie pozostałej masy z" rogalików dla Marcina".
1. Do naczynia wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło. Podgrzewamy 2 min./37 stopni./obr.2.
2. Dodajemy mąkę, sól i jajo. Wyrabiamy 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Pozostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
4. Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto rozwałkujemy prostokąt. Na cieście rozkładamy masę zostawiając 1 cm z każdej strony . Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tniemy nożem w plastry 2-3 cm.
5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Wstawaimy do zimnego piekarnika. Zostawiamy na 15 minut.
6. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach na termoobiegu.
7. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy ślimaki.
SMACZNEGO!
ślimaków
Porady
Dopiero dziś wykorzystałam pozostała masę makową po rogalikach. W lodówce może poleżeć nawet 5 dni.
Ślimaki pyszne. POLECAM!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jeśli nie robiliście rogalików i nie macie pozostałości masy makowej, to do ślimaków będzie potrzebne Wam ok. 400 g. gotowej masy makowej.
Are you sure to delete this comment ?