thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

kruche ciasto

  • 90 g cukru
  • 90 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 średniej wielkosci jajo
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM lub sklepowego

dodatkowo potrzebne

  • papier do pieczenia do wyłożenia formy
  • forma tortowa średnica 26cm
  • folia spożywcza
  • miska
  • stolnica/blat/deska do rolowania ciasta

masa makowa

  • 100 g orzechów laskowych
  • 500 g suchego maku
  • 100 g rodzynek
  • 350 g mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 2 jaja średniej wielkości
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego, (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wyłożyć formę do pieczenia papierem, odstawić
    W suchym naczyniu umieścić 90g cukru zmielić 15s/obr 10 - przesypać do innego naczynia
    W naczyniu umieścić 100g orzechów rozdrobnić 3s/obr 6 - przesypać do innego naczynia
    Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku zmielić 35s/obr 10 przełożyć do innego naczynia
    Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku zmielić 35s/obr 10 dodać do wcześniej zmielonego maku

    umyć i wysuszyć naczynie miksujące

    przygotować kruche ciasto

  2. kruche ciasto
  3. w naczyniu miksującym umieścić wczesniej zmielone 90g cukru dodać masło, mąkę, jajo, sól i cukier waniliowy wymieszać 25s/obr 5. Wyjąć do miski, naczynie miksujące umyć.

    Ciasto podzielić na 2 części, jedna 2/3, druga 1/3 uformować w kulkę zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na min 30 min.

    w tym czasie przygotować masę makową

  4. masa makowa
  5. Do naczynia miksującego włożyć wcześniej zmielony mak, dodać rodzynki, mleko, cukier, miód gotować 15 min/90 stopni/obr 3

    pozostawić do wystudzenia w naczyniu miksującym powrócić do przygotowywania ciasta

  6. formowanie ciasta
  7. Rozgrzać piekarnik 180 stopni
    Wyjąć z lodówki wcześniej schłodzone 2/3 ciasta wyłożyć na wcześniej przykrytej papierem formie, ponakłuwać widelcem (dzięki temu ciasto nie będzie się unosiło).

    Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 min - góra dół 180 stopni.Ciasto lekko wystudzić ok 15 min - wyłączyć piekarnik.

    powrócić do chłodzącej się masy makowej

  8. masa makowa po lekkim wystudzeniu
  9. W czasie stygnięcia kruchego ciasta
    Do masy makowej będącej w naczyniu dodać jaja i wcześniej zmielone orzechy wymieszać 25-30s/obr 4,5-5

    Po wymieszaniu wszystkich składników masę makową przelewamy do formy do pieczenia na wcześniej upieczone i wystudzone kruche ciasto.

  10. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

    Wyjmujemy z lodówki pozostałą 1/3 kruchego ciasta i dzielimy na pół, formujemy na stolnicy cienki walec i układamy na cieście. Z drugą częścią powtarzamy to samo w drugą stronę ciasta, dzięki temu powstanie nam kratka.

  11. Wkładamy do wcześniej nagrzanego (200 stopni) piekarnika na 30 min dolna grzałka po upływie tego czasu zmieniamy ustawienia piekanika na góra dół 180 stopni na 15 min.

Porady

Wyciągnąć z formy po wystudzeniu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec z kratką na kruchym cieście

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?