- TM 6
- TM 5
Składniki
Sypkie
- 500 g mąki pszennej
- 12 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 20 g Przyprawy, do piernika, DOBREJ czyli bez wypełniaczy w składzie, np. cukru, mąki
- 5 g cynamonu, mielonego
- 5 g goździków, mielonych
Spulchnianie
- 10 g sody oczyszczonej
- 6 g amoniaku spożywczego
- 40 g zimnej wody
karmel
- 165 g miodu
- 165 g cukru
- 85 g masła
pozostałe (ale wciąż ważne!)
- 5 g kawy, mielonej, drobno
- 40 g wrzącej wody
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Postaw na pokrywie naczynia miksującego mały słoik. Odważ do niego amoniak i sodę, zalej 40g zimnej wody, zakręć porządnie i pomieszaj potrząsając słoikiem. Odstaw.
- Postaw na pokrywie naczynia miksującego szklankę. Odważ do niej kawę i wrzątek. Odstaw do zaparzenia i wystudzenia.
- Odważ do naczynia miksującego mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i goździki. Ustaw (20s. /o.4,5). Przesyp do innego naczynia, odstaw.
- Do naczynia miksującego odważ miód i cukier. Ustaw (15min. /120°C/o.1,5).
- Odważ do naczynia miksującego masło. Ustaw (1 min. /o.1,5).
- Dodaj mąkę z kakao i przyprawą. Ustaw (1 min. /o.4). W ciągu pierwszych 20 sekund wyrabiania możesz z wyczuciem pomóc kopystką, aby masa trafiała na noże, potem już nie, bo karmel z mąką to spore obciążenie dla maszyny. Jeśli po cyklu wyrabiania sypkie składniki nie będą wymieszane z karmelem idealnie - nie szkodzi!
- Wyjmij naczynie miksujące z korpusu TM, wyciągnij z niego CAŁĄ masę mączno karmelową na blat (nie trzeba podsypywać mąką – nie będzie się przyklejać) i rozłóż na płasko na 5 minut do ostudzenia.
- Do przestudzonego naczynia miksującego (gdy TM6 pokazuje 50 stopni, możesz kontynuować) dodaj:
- (pomieszaj najpierw) kawę RAZEM Z FUSAMI! (temperatura spadnie),
- 1 jajko,
- (wstrząśnij słoikiem!) mieszaninę sody z amoniakiem i wodą. - Ustaw (3 min. /o.3). I zacznij wrzucać przez otwór w pokrywie kawałki masy karmelowo-mącznej. Postaraj się "zmieścić" z wrzucaniem w ciągu 60 sekund. Wrzucaj kolejne porcje masy karmelowo mącznej celując w kierunku ścianek naczynia, bo ostatnie jej kawałki rzucone na wprost na dół nie "zabiorą się" z ciastem, gdy ono będzie już gęste.
- Gotowe ciasto wyłóż z misy miksującej na folię spożywczą (nie aluminiową! W folię spożywczą! To nie wszystko jedno, bo z aluminiowej nie odlepisz tak łatwo) i zawiń szczelnie, by amoniak się nie ulatniał. Ciasto odstaw w zimne miejsce do dojrzewania na minimum 2-3 dni (np. do lodówki).
Nie przejmuj się, że na etapie pakowania w folię jest lepkie i za rzadkie do wałkowania. Za dwa dni będzie idealne lub nawet dość twarde.
Po tych 2-3 dniach ciasto też da się bez problemu odczepić od folii (spożywczej!), mimo że na etapie zawijania w folię, jest lepkie i czepliwe. - W dniu wypieku wyjmij ciasto z lodówki bezpośrednio przed pieczeniem. Uruchom piekarnik i ustaw temperaturę 180°C.
- Jeśli wygląda tak, czyli widać, ze masa karmelowo mączna się nie wymieszała dobrze z resztą, to podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj kolejno każdą z części na grubość 3mm. Poszarp na mniejsze kawalki, wrzuć do misy miksującej. Uruchom obroty 5 (bez miarki). Gdy urządzenie przerobi ciasto, to możęsz wałkowac pod kątem wypieku. Tak samo postąp z drugą i trzecią częścią ciasta. Mi tylko raz takie wyszło a testowałam przepis łącznie 7 razy przed wrzuceniem na przepisownię.
- Wałkuj porcje ciast na grubość 2mm, wycinaj foremką ulubione kształty i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszki z piernikami wstawiaj kolejno do nagrzanego piekarnika. Piecz aż urosną i ciut opadną. U mnie zajmuje to ok 6 minut.
Nie dopuszczaj do przypalenia pierników! - Możesz udekorować pierniki wg własnego uznania. My najbardziej lubimy same, mocno korzenne, ciut wytrawne pierniczki lub udekorowane polewą czekoladową (2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 125 g masła, pół szklanki cukru) i posiekanymi orzechami włoskimi (tryb turbo robi robotę ).
Lukier też na tych piernikach sprawdzi się doskonale! - Smacznego!
Jeśli jakims cudem nikt ich nie pożre już dzień po wypieku, to się nie przejmuj! Przechowywać je można bardzo, ale to bardzo dłuuuugo i jeśli dowiesz zapomnianego pierniczka w lutym, to będzie tak samo smzczy jak podczas wigilii
Przygotowanie ciasta
Wypiek pierników
Porady
1. Potrzebujesz też wałek do ciasta i foremki do wykrawania.
2. Nie zastępuj amoniaku sodą. Możesz za to bez problemu zrobić odwrotnie i zastępić sodę amoniakiem.
3. Nie rezygnuj z kawy! Nie czuć pierników kawą, ona im nadaje wytrawną, głęboką nutę. Bez kawy będą płytko-płaskie w smaku jak każde inne.
4. Do zawinięcia ciasta użyj folii spożywczej. Nie zastępuj jej folią aluminiową, bo od spozywczej ciasto odchodzi łatwo a od aluminiowej zdecydowanie nie!
5. Nie zastępuj cukru ksylitolem ani erytrytolem, bo z przeprowadzonego doświadczenia wynika, iż ciasto moze wyjść lepkie i trzeba je będzie naprawdę soliiiiiidnie podsypać mąką przed wałkowaniem. Możesz za to zastąpić cukier miodem w ilości 1:1 Ciasto wyjdzie wtedy nieznacznie luźniejsze i nieco mniej słodkie (sprawdzone!).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wojtek Siudowski: dziękuję to mój ulubiony! Te pierniki są u nas w każde święta. Cała rodzina je uwielbia a teraz zaadaptowałam przepis na TM i się nim dzielę
aemase025: I'm glad to read it. I hope you will like them
I love spicy ginger bread. I will try this recipe flagle
Super przepis!