thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
8h 0min
Czas całkowity
8h 45min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 10/23/22
zmieniono dnia: 10/27/22

Składniki

Prosty chleb na zakwasie

  • 150 g zakwasu chlebowego, żytniego, silnego (!)
  • 100 g mąki żytniej, pełnoziarnistej
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczek soli
  • 250 g wody, ciepłej
  • słonecznik łuskany, do posypania z wierzchu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Dodaj wszystkie składniki do naczynia miksującego.

  2. Uruchom trybCiasto"Ciasto" 3 minuty. W międzyczasie posmaruj foremkę typu keksówka (długość formy 30-32cm) masłem i wysyp bułką tartą.

  3. Gdy TM skończy wyrabiać ciasto, przełóż je do przygotowanej keksówki, wyrównaj powierzchnię. Posyp wierzch słonecznikiem i ciut dociśnij, żeby ziarenka się nie odklejały tmrc_emoticons.;)

  4. Przykryj keksówkę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to zajmuje 4-8 godzin.

  5. Gdy chleb wyrośnie, odpal piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C

  6. Wstaw chleb do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut. możesz sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem, czy już jest upieczony.

Porady

1. Jeśli Twój zakwas nie jest wystarczająco silny, by chleb na nim urósł, to dodaj do składników przed wyrobieniem troszkę świeżych drożdży (ilość objętościowo jak owoc wiśni).

2. Jeśli jesteś z Poznania i potrzebujesz zakwas, to się za mną skontaktuj - mogę się podzielić.

3. Wierzch możesz posypać siemieniem lnianym, sezamem, makiem... czym lubisz...

4. Ja zapuszczam kolejno 3 cykle wyrabiania ciasta i robię za jednym zamachem 3 chleby (tak, mam 3 keksówki), co pozwala mi wyjkorzystać całą powierzchnię piekarnika i upiec chleb "hurtem". Nadmiar mrożę.

5. Dodatkowe akcesoria, których potrzebujesz:
- foremka - polecam szklane formy do keksa o długości 31 cm.

6. Pod koniec pieczenia warto spryskać chleb wodą, aby usyskać ładną i pachnącą skórkę (użyj do tego takiego spryskiwacza, jak do kwiatków).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?