- TM 6
- TM 5
Składniki
Farsz
- 350 g dyni, bez skóry i pestek pokrojonej w ok 3 cm kawałki
- 200 g sera cheddar, pokrojonego na 2-3cm kawałki
- 200 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 50 g sera feta, kanapkowego, czyli dającego się smarować
- 30 g masła
- sól, do smaku
- pieprz, mielony, do smaku
Ciasto
- 250 g wody, ciepłej
- 1 jajko
- 1 łyżeczek soli
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej
Do gotowania
- 6,5 litra wody
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego dodaj cheddar. Rozdrobnij 7 sek./obr. 6. Przełóż do innego naczynia.
- W naczyniu miksującym umieść dynię, rozdrobnij 7 sek./obr. 5. Dynię zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj masło, podgrzej 7 min./98°C/obr. 2.
- "Miksowanie" 15 sek./obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wyjmij naczynie miksujące z obudowy na 10 min w celu ostudzenia zawartości.
- Dodaj do naczynia miksująćego wszystkie sery, sól i pieprz (ostrożnie z solą, bo feta i cheddar są słone. Jeśli lubisz dania mniej słone, to może się okazać, że już nie potrzebujesz dosalać wcale!). Wymieszaj: 20 sek. /obr. 3.
- Farsz będzie niezbyt zwarty i to jest ok, ale niektóre gatunki dyni puszczają bardzo dużo wody, więc jeśli uznasz, że jest za mokry, to dodaj 30g kaszy manny i ponownie wymieszaj: 20 sek. /obr. 3.
- Przełóż farsz do rękawa gastronomicznego. Umyj i osusz naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki i wyrób "Ciasto" /1 min.
- Wstaw 10 l garnek z ok 6,5 litrami wody, dodaj do wody sól, nałóż pokrywkę i niech się zagotuje. W międzyczasie:
- Gdy woda w garnku się zagotuje, to wkładaj do niej pierogi. Gotuj 1 minutę od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Farsz
Ciasto
Przygotowanie do gotowania pierogów
Lepienie pierogów szybką metodą a'la ravioli
Gotowanie
Porady
Dodatkowe akcesoria, których potrzebujesz:
- rękaw gastronomiczny,
- garnek
- łyżka cedzakowa lub durszlak
- radełko
- wałek
Jeśli zamierzasz ulepić pierogi tradycyjną metodą, to garnek z wodą do ich gotowania wstaw dopiero, gdy skończysz kleić lub pod koniec lepienia, bo to jednak potrwa dłużej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze