thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Najprostsze bułki na świecie

  • 500 g mąki pszennej, typ mąki w przedziale 405-650
  • 280 g wody, ciepłej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Odważ do naczynia miksującego wszystkie składniki.

  2. Ciasto"Ciasto" Ustaw tryb ciasto na 3 minuty i uruchom.
    W czasie, gdy TM wyrabia ciasto, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

  3. Gdy TM skończy wyrabiać ciasto, wyłóż je na posypany mąką blat. Uformuj ok 30cm wałek i podziel kopystką na 10 części.

  4. Każdą część uformuj w okrągłą bułeczkę kulając w dłoniach i odkładaj na przygotowaną wczesniej blachę z papierem.

  5. Na środku każdej bułki zrób nacięcie kopystką. W tym celu umącz kopystkę i wciśnij ją w sam środek bułki tak, by doszła aż do blachy.

  6. Przykryj bułeczki czystą suchą ściereczką i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  7. Gdy piekarnik się rozgrzeje, to wstaw do niego blachę z bułkami* i piecz 15 minut.

    *bez ściereczki tmrc_emoticons.;)

Porady

Pod koniec czasu pieczenia warto spryskać bułeczki wodą (użyj spryskiwacza takiego jak do kwiatków). Dzięki temu bułeczki będą miały lekko połyskliwą i pięknie pachnącą skóreczkę.

Piekarnik najlepiej ustawić na grzanie góra-dół Smile

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Najprostsze bułki na świecie

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 24, 2023 at 23:30

    a_m.sparrow: czyli problem leży po stronie piekarnika. Rozumiem, że bułki są upieczone (nie ma surowego ciasta w środku, ale blade). Czy tak?

    Czy masz piekarnik gazowy? Ja mam gazówkę i (jak to gazówka) mój piekarnik grzeje tylko od dołu. Aby bułeczki były zrumienione, muszę włączyć dopiekanie od góry (całe szczęście mam taką opcję - u góry mam dodatkową małą grzałkę elektryczną, która umożliwia mi zrumienienie bułeczek i każdego innego wypieku od góry). Gdybym tego nie miała, to moje też by były zupełnie bledziutkie.

    Jeśli masz piekarnik elektryczny, to sprawdź, czy włączasz grzanie góra-dół. Może masz włączone grzanie tylko od dołu i dlatego bułki się nie rumienią.

    Pryskanie wodą nie ma naceluzrumienienia bułeczek a nadanie im takiego leciutkiego połysku. Po prostu zwilżona powierzchnia nie będzie umączona, więc nie jest taka matowa po wypieku.

    Ja robię tak, że wstawiam do nagrzanego piekarnika gazowego i piekę ok 10 minut. Potem włączam grzałkę górną i zaczynam dopiekać przez kolejnych 5 minut. Tak ze 2-3 minuty przed końcem pieczenia pryskam wodą.

  • stycznia 15, 2023 at 22:36

    Za każdym razem kiedy robię te bułki to wychodzą bardzo blade, wydluzalam czas, zwiekszałam temperaturę, pryskałam wodą.. wszystko na nic, bułki blade jakby dopiero co były wstawione do pieca Sad ale w smaku są super!

Are you sure to delete this comment ?