thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Kruchutki bezglutenowy spód

  • 85 g ryżu
  • 75 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 140 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego

Budyń

  • 250 g mleka
  • 300 g masy kajmakowej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej

Orzechy w karmelu

  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki wody
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto (dzień przed pieczeniem)
  1. Uruchom wagę. Do misy miksującej odważ kaszę i ryż.
    Przejdź do ekranu startowego i zmiel je na mąkę (1 min./obr.10) (1 min./obr.10)
  2. Uruchom wagę i dodaj pozostałe składniki ciasta.
    Przejdź do ekranu startowego i wyrób ciasto (20 sek./obr. 5)
  3. Przełóż ciasto do miseczki, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc ale jeśli nie masz czasu, to przynajmniej na godzinkę.
    Ciasto dobrze schłodzone da się łatwo pokroić nożem na plastry i rozprowadzić w formie do tarty. Ciasto nieschlodzone, jest bardzo lepkie i gorzej się je rozprowadza w formie.
  4. Przygotowanie tarty
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wysmaruj formę do tarty masłem lub wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (23cm).
  7. Wyłóż ciasto do tortownicy i rozprowadż wilgotną ręką formując niewielki rant. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Ciasto dobrze schłodzone da się łatwo pokroić nożem na plastry i rozprowadzić w formie. Ciasto nieschłodzone, jest bardzo lepkie i gorzej się je rozprowadza w formie.
  8. Upiecz (u mnie 15 minut). 200°C.
  9. Przygotowanie budyniu
  10. Uruchom wagę i odważ mleko, kajmak i skrobię. Uruchom tryb zagęszczanieZagęszczanie"Zagęszczanie" W międzyczasie na średniej wielkości patelni umieść cukier, miod i wodę. Prawdopodobnie jeszcze przed końcem pracy trybu usłyszysz, że budyń jest już gęsty. Wyłącz tryb zagęszczania i natychmiast umieść gorący budyń na upieczonym spodzie.
  11. Natychmiast uruchom palnik pod patelnią na pełną moc i szybko rozpuść miód z cukrem. Gdy się rozpuszczą dodaj orzechy i szybko je zmieszaj z karmelem.
  12. Orzechy w karmelu natychmiast przełóż na budyń. Im gorętszy budyń i gorętszy karmel na orzechach, tym łatwiej będzie Ci umieścić orzechy na budyniu. Gdy budyń (i orzechy) przestygną, to orzechy nie będą się do niego lepić i da się jedno na drugim mieścić ale będzie dużo trudniej.
  13. Voila! Gotowe! Smacznego tmrc_emoticons.D

Porady

1. Potrzebujesz też formy do tarty lub tortownicy oraz patelni.
2. Jeśli nie potrzebujesz, aby wypiek był bezglutenowy, to możesz użyć swojego ulubionego przepisu na kruche ciasto. doskonałą alternatywą dla bezglutenowego kruchego spodu będzie użycie glutenowego kruchego spodu z przepisu na "szybkie ciasto ze śliwkami" z cookidoo.
3. Bezglutenowe kruche ciasto z tego przepisu jest bardzo smaczne (nawet dla nas - glutenowców), ale kruchuteńkie - o wiele bardziej kruche, niż glutenowe. Jeśli tartę po wystudzeniu umieścisz w lodówce i schłodzisz, to spód będzie bardziej zwarty i o wiele bardziej zbliżony w konsystencji do kruchego ciasta glutenowego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowa tarta z budyniem kajmakowym i orzechami włoskimi w karmelu

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: