- TM 5
Składniki
Gwiazda drożdżowa bezglutenowa
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 150 g mleka, (może być roślinne)
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 480 g mąki bezglutenowej, (najlepiej mix różnych mąk, np. ryżowa + kasztanowa + kukurydziana)
- 100 g masła, (lub oleju kokosowego)
- 1 szczypty soli
masa
- krem kakaowy lub masło orzechowe lub masa makowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć żółtka, jajko, masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać 2min/50st/obr5.
- Dodać drożdże, mąkę i sól, wyrobić 3min/ . Ciasto zostawić w "Blokada naczynia miksującego" do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
- Ponownie wyrobić ciasto 1 min/.
- Rozgrzać piekarnik do 180st
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować cienko w kształt koła. Pierwszą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować masą, położyć drugi placem, posmarować itd. Ostatniej warstwy już nie smarować.
- Na środku koła odcisnąć lekko szklankę, co będzie nam pomocne w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół (z pominięciem kółka odciśniętego przez szklankę), później połówki znów na pół itd. aby było 16 nacięć. Następnie wykęcić do wewnątrz co dwa kawałki (można końce lekko podwinąć, ale wywijanie ciasta bezglutenowego jest dość kłopotliwe, więc nie polecam; wystarczy jednorazowe wywinięcie )
- Piec 20-30 minut w temp.200st, góra-dół.
Porady
Ja masę do gwiazdy robiłam samodzielnie, ale niestety nie pamiętam proporcji. Jeśli ktoś chciałby poeksperymentować to składniki były takie: ugotowana na mleku roślinnym kasza jaglana, kakao, rozpuszczone masło lub olej kokosowy, cukier, dodatkowe mleko w razie potrzeby. Oczywiście można użyć gotowej masy
Mąka bezglutenowa bardziej absorbuje płyny, dlatego dodałam nieco mniej niż w przepisie na "glutenową" gwiazdę. Ale mąka mące nierówna, więc w razie potrzeby można dodać jej więcej lub dolać więcej mleka jeśli ciasto wychodzi jednak zbyt twarde.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?