thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
35h 45min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Naleśniki gryczane

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej, (lub mąki gryczanej)
  • 900 g wody
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko, (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju, (np. rzepakowego)

Pasta z wędliny

  • 40 g cebuli
  • 400 g wędliny, (mix)
  • 2 jajka, (opcjonalnie)
  • 40 g majonezu
  • 1 łyżek musztardy, (stołowej)
  • sól, pieprz, (do smaku)
  • 1/2 pęczka Szczypiorku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Naleśniki gryczane
  1. Kaszę gryczaną zmielić na mąkę 1,5min/obr10.
  2. Dodać wodę, olej, jajko (opcjonalnie), szczyptę soli. Zmiksować 1min/obr10.
  3. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przelać do innego naczynia i odstawić na czas przygotowania pasty.

    Naczynie miksujące opłukać.
  4. Pasta z wędliny
  5. Cebulę, wędliny i jajka pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do naczynia miksującego, dodać majonez, musztardę i przyprawy. Zmiksować 25s/obr5. Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, zmiksować jeszcze 5s/obr5 (w razie potrzeby czynność powtórzyć). Dodać posiekany szczypiorek. Wymieszać 5s/obr3
  6. Smażyć naleśniki, na bieżąco smarując je pastą. Zawijać w rulon. Wstawić na godzinkę do lodówki. Pokroić w 2-centymetrowe kawałki (zawijaski).

Porady

Z podanych składników wychodzi mi 8 zawiniętych naleśników, które kroję w małe kawałki (wychodzą zawijaski), ale ciasta naleśnikowego zostaje jeszcze na co najmniej dalsze 8 naleśników, bo zawsze robię jeszcze te kilka z dżemem tmrc_emoticons.)

Do pasty dałam pół-na-pół kiełbasy żywieckiej i pieczeni z indyka, bo to akurat miałam w lodówce tmrc_emoticons.;) Wyszło super tmrc_emoticons.) Jeśli chodzi o jajka, to nie trzeba ich dawać w ogóle. Ja dałam 2 żółtka, bo mój 4-latek zjada z jajek tylko białko tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;) więc te żółtka mi zostały tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gryczane zawijaski z pastą z wędliny

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: