thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto na tartę

  • 250 g mąki, (200g pszennej, 50g orkiszowej)
  • 150 g masła klarowanego, (lub zwykłego, schłodzonego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody, (do ugotowania kaszy)
  • 1 średnia cebula
  • 1 kawałki Pora, (biała część o dł. 5cm; lub 2-3 liście)
  • 1 kiełbasa, (np. wiejska)
  • 1 słoiki pomidorów suszonych, (mały)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego, (lub krowiego)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto. Wymieszać 40sek/obr4. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny. Umyć naczynie.
  2. W tym czasie ugotować kaszę jaglaną. Ja gotuję tradycyjnie, tzn. najpierw podprażam kaszę na patelni, przepłukuję pod bierzącą wodą, wsypuję do garnka i zalewam 1szkl. wody. Gotuję 15 min.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pora. Posiekać 4sek/obr5. Dodać oliwę. Dusić 1,5min/Varoma/obr1. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego dać kaszę jaglaną i pomidory suszone odsączone z oleju oraz mleko i kurkumę (opcjonalnie inne przyprawy do smaku). Zmiksować 30sek.obr8. Zgarnąć kopystką ze ścian naczynia. Powtórzyć miksowanie.
  5. Ciastem na tartę wygnieść całą blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec 15min. w 200st. Wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć farsz z kaszy i pomidorów, na to położyć pora z cebulką, plasterki kiełbasy (i/lub inne dodatki). Piec 20 minut w 200st.

Porady

Z dodatkiem masła klarowanego ciasto na tartę wyszło mi sypkie, dlatego dodałam olej kokosowy. Jeśli ktoś daje zwykłe mastło, to podejrzewam, że dodatek oleju nie będzie konieczny, a tarta wyjdzie bardziej zwarta (mi wyszła bardzo krucha).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z farszem z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: