Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 200 g mleka
- 120 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko + 4 żółtka
- 60 g śmietany
- 140 g Miękkiego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g twarogu
- 1 budyń waniliowy
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka śmietany
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 50 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 37 st/ obr.2. Wkruszamy drożdże i odstawaimy na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie gotujemy budyń wykorzystując 400 ml mleka (350 zagotowujemy z cukrem a w 50 ml rozpuszczamy proszek budyniowy), odstawiamy do wystudzenia.
Nastepnie dodajemy do drożdży resztę składników i mieszamy czas 30 sek, obr.4, potem 2 min/ poz. Interwał. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Do czystego naczynia wkładamy twaróg, cukier i żółtko i mieszamy czas 30 sek, obr.3. Następnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 3 dodajemy budyń i mieszamy ok 1 minuty.
Kruszonka - do naczynia wkładamy wszystkie składniki i mieszamy czas 20 sek, obr. 4.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta, robimy zagłębienie łyżeczką i nakładamy porcję nadzienia - budyniu. Posypujemy kruszoną.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut do zarumienienia, grzanie góra/dół.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
jakiej smietany użyć? robił juz ktoś ten przepis?
Drożdżóweczki pychotka Przepis polecam