thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
0 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

ciastka

  • kakao ciemne
  • 3/4 łyżeczki SODY
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70 g mąki pszennej
  • 500 g mąki ziemniaczanej
  • 1 Swieze jajko
  • 100 g cukru pudru zrobionego w Thermomix
  • 150 g Miękkiego masła
  • pusta mała butelka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jajo,masło,cukier do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10s/5

    Włóż resztę do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrób2m/Ciasto"Ciasto"

    Ciasto będzie grudkowate jak na kopytka .Wyjmnij z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dwoma trzema ruchami połącz ciasto .

    Włącz piekarnik  180*C góra - dół

    Blaszkę wyłóż papierem i układaj kawałki wielkości orzecha lekko spłaszcz (zupełnie jak przy śląskich kluskach)

    Końcówkę butelki maczaj w kakao i wciskaj w ciasteczka lekko   robisz w ten sposób ogonek

    Wsuwasz do piekarnika na 20min

    Studzisz na kratce .Przełóż do pudełka

    Smacznego!!!

Porady

Ciastka hit FB i blogerek kuchennych ja go przerobiłam na

Ciastka są bardzo sypkie .M ożna się zakrztusić

Dowolnie zamieniaj mąki ale zachowaj proporcje pół na pół

można też dać łyżeczkę proszku do pieczenie i 1/4 sodki

Wpis zrobiony ponieważ nie każdy zobaczył go w komentarzach

Najlepiej smakują do kawy

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciastka pieczarki

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 11, 2017 at 15:14

    Przed chwilą "popelnilam" ten przepis. Bardzo obawiałam się smaku po przeczytaniu komentarzy, ale wygląd mocno kusił i zrobiłam. Mnie smakują, w ogóle się nie zawiodlam. Są i smaczne i efektowne.
    Dziękuję za przepis.

    PS. dodałam 250 g skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej akurat nie miałam), resztę mąki pszennej i cukru 120 g

  • sierpnia 27, 2016 at 08:44

    [[wysiwyg_imageupload:2705:]]Właśnie się studza zobaczymy jak w smaku

  • sierpnia 20, 2016 at 12:04
    1.0

    Odczucia moje i Rodzinki : za suche tmrc_emoticons.(...zapychają całą buzię ...bez konkretnego wyrazu . Jedyne ciastka, któe leżą, i leżą, i leżą. Wypróbowałam i mam czyste sumienie tmrc_emoticons.) .  Świetny za to kształt tmrc_emoticons.)

  • stycznia 30, 2016 at 18:31

    REWELACYJNE!!! robiłam je już nie raz, goście często myślą że są to prawdziwe pieczarki. są mega kruche ale w tym ich urok.

  • października 19, 2015 at 09:59
    5.0

    potwierdzam im dłużej leżą tym są lepsze tmrc_emoticons.)

  • października 19, 2015 at 06:02

    Gabrysiu dlatego pisałam w komentarzu ,a teraz zrobiłam dopisek o mieszaniu .Mnie smakują Tobie kochana nie muszą i nie ma się o co gniewać .Kilka zostało zapomniane w pudełku i te do kawki smakowały najlepiej .Moja obserwacja im dłużej leżą tym lepsze Love

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • października 18, 2015 at 13:24

    Ciasteczka oryginalnie wyglądają. Big Smile Gorzej ze smakiem. Nam w domu nie przypadły do smaku. Są bardzo sypkie, suche, brak im wyrazistości. Może to rzecz gustu. Chyba dodałabym więcej cukru? Nie wiem, ale już nie będe eksperymentować. Nie gniewaj się Haniu. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 7, 2015 at 12:46
    3.0

    Wygladaja naprawdę oryginalnie, ale w smaku jakos nie przypadły mi do gustu, ale ile ludzi tyle smaków. Nie wiem czy powtórzę ten wypiek bo w moim domu nie było na nie amatorów. Ale za przepis i za pomysł +.

  • października 2, 2015 at 16:11

    Pięknie wyglądają, ja myślałam, że to pieczarki hihi tmrc_emoticons.;) dodaje do wypróbowania

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

  • września 27, 2015 at 18:47

    Bardzo mi miło Big Smile

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

Are you sure to delete this comment ?