- TM 31
Składniki
ciastka
- kakao ciemne
- 3/4 łyżeczki SODY
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70 g mąki pszennej
- 500 g mąki ziemniaczanej
- 1 Swieze jajko
- 100 g cukru pudru zrobionego w Thermomix
- 150 g Miękkiego masła
- pusta mała butelka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jajo,masło,cukier do "Blokada naczynia miksującego" 10s/5
Włóż resztę do "Blokada naczynia miksującego" i wyrób2m/"Ciasto"
Ciasto będzie grudkowate jak na kopytka .Wyjmnij z "Blokada naczynia miksującego" i dwoma trzema ruchami połącz ciasto .
Włącz piekarnik 180*C góra - dół
Blaszkę wyłóż papierem i układaj kawałki wielkości orzecha lekko spłaszcz (zupełnie jak przy śląskich kluskach)
Końcówkę butelki maczaj w kakao i wciskaj w ciasteczka lekko robisz w ten sposób ogonek
Wsuwasz do piekarnika na 20min
Studzisz na kratce .Przełóż do pudełka
Smacznego!!!
Porady
Ciastka hit FB i blogerek kuchennych ja go przerobiłam na
Ciastka są bardzo sypkie .M ożna się zakrztusić
Dowolnie zamieniaj mąki ale zachowaj proporcje pół na pół
można też dać łyżeczkę proszku do pieczenie i 1/4 sodki
Wpis zrobiony ponieważ nie każdy zobaczył go w komentarzach
Najlepiej smakują do kawy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przed chwilą "popelnilam" ten przepis. Bardzo obawiałam się smaku po przeczytaniu komentarzy, ale wygląd mocno kusił i zrobiłam. Mnie smakują, w ogóle się nie zawiodlam. Są i smaczne i efektowne.
Dziękuję za przepis.
PS. dodałam 250 g skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej akurat nie miałam), resztę mąki pszennej i cukru 120 g
[[wysiwyg_imageupload:2705:]]Właśnie się studza zobaczymy jak w smaku
Odczucia moje i Rodzinki : za suche ...zapychają całą buzię ...bez konkretnego wyrazu . Jedyne ciastka, któe leżą, i leżą, i leżą. Wypróbowałam i mam czyste sumienie . Świetny za to kształt
REWELACYJNE!!! robiłam je już nie raz, goście często myślą że są to prawdziwe pieczarki. są mega kruche ale w tym ich urok.
potwierdzam im dłużej leżą tym są lepsze
Gabrysiu dlatego pisałam w komentarzu ,a teraz zrobiłam dopisek o mieszaniu .Mnie smakują Tobie kochana nie muszą i nie ma się o co gniewać .Kilka zostało zapomniane w pudełku i te do kawki smakowały najlepiej .Moja obserwacja im dłużej leżą tym lepsze
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ciasteczka oryginalnie wyglądają. Gorzej ze smakiem. Nam w domu nie przypadły do smaku. Są bardzo sypkie, suche, brak im wyrazistości. Może to rzecz gustu. Chyba dodałabym więcej cukru? Nie wiem, ale już nie będe eksperymentować. Nie gniewaj się Haniu.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wygladaja naprawdę oryginalnie, ale w smaku jakos nie przypadły mi do gustu, ale ile ludzi tyle smaków. Nie wiem czy powtórzę ten wypiek bo w moim domu nie było na nie amatorów. Ale za przepis i za pomysł +.
Pięknie wyglądają, ja myślałam, że to pieczarki hihi dodaje do wypróbowania
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Bardzo mi miło
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?