- TM 31
Składniki
chleb
- 260 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
- po 20 g otrąb (jakie masz) i ziarno słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 300 g letniej wody, lub 100-150g żuru ,barszczu i dopełniamy do reszty wodą
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wodę drożdże i cukier wyrabiamy 2m/37*C/2
Dodajemy resztę składników (mąki w proporcjach można zamienić a orkiszową na żytnią )
Wyrabiamy 4m/"Ciasto"
Do wyrośnięcia zostawiamy w "Blokada naczynia miksującego" .Około w moim przypadku 1,5godz.Musi wyjść przez otwór
Jeszcze raz dla odgazowania 1m"Ciasto"
Wkładamy do wysmarowanej formy (keksówka 30cm.)
Posmaruj jajkiem rozbełtanym
Zostawiamy pod szmatką aż wypełni foremkę (wystarcza 20-30min)
Nagrzej piekarnik do 200*C
Wstaw foremkę na drugi poziom od dołu(lub na swój sprawdzony),na 35-40min.Pieczemy na pozycji góra - dół
Mój ulubiony sposób na chrupiące skórki to 5min w tem .180*C na termoobiegu
Po upieczeniu najpóźniej po5m wyjmnij z foremki i studź na kratce.
Porady
Jest to przepis zaispirowany Chlebkiem Uli z FB
Moje chleby są najczęściej z orkiszu więc zamieniłam mąki i tak w przepisie orginalnym jest 260g mąki pszennej i 100g mąki żytniej lub orkiszowej
Udało się i chlebek wyszedł fajnie wilgotny a na drugi dzień się nie kruszy
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek wyszedl przepyszny i co najwazniejsze: jest bardzo długo świezy. nie kruszy sie , nie jest zbyt zbity. Dla mnie bomba ! Zapisuje i następnym razem spróbuje zrobić z mąki żytniej. Polecam jak najbardziej ! Jeden z lepszych przepisów na chleb.
Przy takich mąkach trzeba dodać więcej wody dlatego ja nie kombinuje w ten sposób i zawsze dodaję trochę białej mąki a co do foremki to wykładam papierem do pieczenia i na suchy sypę otręby
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam, wyszedł fajny chlebek, ale mam pytanko - piekłam z dwóch rodzajów mąki - orkiszowej oraz pełnoziarnistej żytniej - konsystencja ciasta była staszliwie kleista - czy tak powinno być? I jeszcze jedno - czym wysmarować keksówkę aby chleb ładnie odchodził po upieczeniu? Nie miałam masła więc wysmarowałam formę olejem - strasznie ciężko było mi wydostać chleb. W smaku jak najbardziej ok, troszkę spód mi przeszedł tym olejem (rzepakowym) którym smarowałam keksówkę, ale to moja wina.
Pozdrawiam
[quote=filandre]
Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli Dziękuję za super przepis
Tak pilnowałam ,żeby czegoś nie przeoczyć no i masz .Dzięki za uwagę o soli ,oczywiście ,że musi byc 1 łyżeczka już poprawiłam w przepisie
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli Dziękuję za super przepis
Haniu,Twoje chlebki są "dopracowane" i smaczne Przepis dodałam do wypróbowania
A jak smakuje ach
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
wygląda smakowicie
Uwielbiam takie inspiracje !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi