thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 15min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

chleb

  • 260 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
  • po 20 g otrąb (jakie masz) i ziarno słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g letniej wody, lub 100-150g żuru ,barszczu i dopełniamy do reszty wodą

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wodę drożdże i cukier wyrabiamy 2m/37*C/2

    Dodajemy resztę składników (mąki w proporcjach można zamienić a orkiszową na żytnią )

    Wyrabiamy 4m/Ciasto"Ciasto"

    Do wyrośnięcia zostawiamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .Około w moim przypadku 1,5godz.Musi wyjść przez otwór

    Jeszcze raz dla odgazowania 1mCiasto"Ciasto"

    Wkładamy do wysmarowanej formy (keksówka 30cm.)

    Posmaruj jajkiem rozbełtanym

    Zostawiamy pod szmatką aż wypełni foremkę (wystarcza 20-30min)

    Nagrzej piekarnik do 200*C

    Wstaw foremkę na drugi poziom od dołu(lub na swój sprawdzony),na 35-40min.Pieczemy na pozycji góra - dół

    Mój ulubiony sposób na chrupiące skórki to 5min w tem .180*C na termoobiegu

    Po upieczeniu najpóźniej po5m wyjmnij z foremki i studź na kratce.

Porady

Jest to przepis zaispirowany Chlebkiem Uli z FB

Moje chleby są najczęściej z orkiszu więc zamieniłam mąki i tak w przepisie orginalnym jest 260g mąki pszennej i 100g mąki żytniej lub orkiszowej

Udało się i chlebek wyszedł fajnie wilgotny a na drugi dzień się nie kruszy

Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek z FB

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 25, 2017 at 13:32
    5.0

    Chlebek wyszedl przepyszny i co najwazniejsze: jest bardzo długo świezy. nie kruszy sie , nie jest zbyt zbity. Dla mnie bomba ! Zapisuje i następnym razem spróbuje zrobić z mąki żytniej. Polecam jak najbardziej ! Jeden z lepszych przepisów na chleb.Cooking 7

  • września 2, 2015 at 08:46

    Przy takich mąkach trzeba dodać więcej wody dlatego ja nie kombinuje w ten sposób i zawsze dodaję trochę białej mąki a co do foremki to wykładam papierem do pieczenia i na suchy sypę otręby tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • września 2, 2015 at 07:54
    5.0

    Witam, wyszedł fajny chlebek, ale mam pytanko - piekłam z dwóch rodzajów mąki - orkiszowej oraz pełnoziarnistej żytniej - konsystencja ciasta była staszliwie kleista - czy tak powinno być? I jeszcze jedno - czym wysmarować keksówkę aby chleb ładnie odchodził po upieczeniu? Nie miałam masła więc wysmarowałam formę olejem - strasznie ciężko było  mi wydostać chleb. W smaku jak najbardziej ok, troszkę spód mi przeszedł tym olejem (rzepakowym) którym smarowałam keksówkę, ale to moja wina.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • marca 31, 2015 at 10:54

    [quote=filandre]

    Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli tmrc_emoticons.) Dziękuję za super przepis tmrc_emoticons.)

    tmrc_emoticons.;) Tak pilnowałam ,żeby czegoś nie przeoczyć no i masz .Dzięki za uwagę o soli ,oczywiście ,że musi byc 1 łyżeczka już poprawiłam w przepisie tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • marca 30, 2015 at 23:54
    5.0

    Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli tmrc_emoticons.) Dziękuję za super przepis tmrc_emoticons.)

  • marca 30, 2015 at 16:29
    5.0

    Haniu,Twoje chlebki są "dopracowane" i smaczne Love Przepis dodałam do wypróbowania Love

  • marca 30, 2015 at 14:13

    A jak smakuje  achkucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • marca 30, 2015 at 11:55

    tmrc_emoticons.;) wygląda smakowicie

  • marca 30, 2015 at 07:48
    5.0

    Uwielbiam takie inspiracje !

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile