- TM 31
Składniki
chleb
- 1+1 łyżeczki cukru i soli
- 8 g drożdży świeżych
- 450 g ciepłej wody
- 520 g mąki chlebowej lub pszennej, ja używam chlebowa z Biedronki
- 100 g płatków owsianych górskich suchych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" dodaj wodę ,drożdże i łyżeczkę cukru
mąka ,płatki ,sól i dodatki smakowe (czosnek niedźwiedzi , siemie lniane ,suszone pomidory pokrojone ) według uznania łyżeczkę max dwie i wyrabiamy 5m/"Ciasto"
Zostawiamy w "Blokada naczynia miksującego" na około 2 godz Musi wyjść przez otwór w pokrywie
Jeszcze raz wyrobić 3m/"Ciasto"
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami
wyrównać mokrymi dłońmi wierzch posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20min a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220*C
przed wstawieniem spryskać piekarnik wodą
pieczemy 55-60min w tem . 220*C bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół
studzić na kratce
Kroić następnego dnia bo świeży jest tak dobry ,że zaraz wyparuje .
Smacznego
chlebek z płatkami
Porady
Chleb bardzo uzależnia .Ja go piekę co 3 dzień .Świeżość zachowuje do końca do ostatniej kromki
Ponieważ coraz więcej zagląda tu użytkowników TM 5 który jest większy ;chleb musi powiększyć swoją objętość dwukrotnie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
chleb pyszny. nie az tak bardzo przypieczony jak na zdjęciu ale chrupiąca skórka. piekłam 55 min. 200 stopni. zamiast świerzych drożdzy dałam w proszku takie specjalne do chleba które nie potrzebują cukru 9 g. nie lubimy cukru więc do chleba go nie dałamm bo rozumiem że cukier jest potrzebny do drożdzy. użyłam 200g mki orkiszowej jasnej 200g mąki orkiszowej ciemnej i 120 g mąki zwykłej białej tortowej. dodałam czosnek niedzwiedzi, łyżeczkę siemienia lnianego i oczywiście otręby jak w przepisie. dałam półtora łyżeczki soli i dla mnie jeszcze za mało. 2 łyczeczki i chleb byłby bardziej wyrazisty. tak czy inaczej najlepszy przepis na chleb który jak do tej pory znalazłam. a już chleb z masłem czosnkowym wlasniej roboty tym ze smietany z koperkiem to super.no i dałam na dół piekarnika foremkę do keksówki wypełnioną wodą juedy chleb się piekł. ostatni przepis chleba który robiłam był na 220 stopni i godzina czasu dla mnie chleb sie za bardzo spiekł więc jak dla mnie i mój piekarnik elektryczny 220 na początek potem zmniejszenie do 200 stopni 55 minut idealnie
Rabarbarek1982: na zdrowie
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
NinkaB: bardzo mi miło
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chlebek faktycznie jest rewelacyjny . Polecam wszystkim. Piekłam chleb już z kilku różnych przepisów, ale jak na razie to ten jest mój numer 1. Dziękuję bardzo!
Przepyszny chlebek. Od dzisiaj nasz ulubiony
Bardzo dobry!
Chlebek rewelacyjny i pyszny. Nie kruszy się Dziękuję za przepis
chlebek super!!! tylko strasznie mi pękł, zastanawiam siś dlaczego? Ktoś jeszcze tak miał?
Bardzo dobry nawet na trzeci dzień,nie kruszy się,tylko zdecydowanie dla mnie za mało soli
Mirawu: na pewno 8 gram. Pozdrawiam😊
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?