thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

chleb

  • 1+1 łyżeczki cukru i soli
  • 8 g drożdży świeżych
  • 450 g ciepłej wody
  • 520 g mąki chlebowej lub pszennej, ja używam chlebowa z Biedronki
  • 100 g płatków owsianych górskich suchych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chlebek z płatkami
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodaj wodę ,drożdże i łyżeczkę cukru  

     mąka ,płatki ,sól i dodatki smakowe (czosnek niedźwiedzi , siemie lniane ,suszone pomidory pokrojone ) według uznania łyżeczkę max dwie i wyrabiamy 5m/Ciasto"Ciasto"

    Zostawiamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na około 2 godz Musi wyjść przez otwór w pokrywie

    Jeszcze raz wyrobić 3m/Ciasto"Ciasto"

    przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami

    wyrównać mokrymi dłońmi wierzch posypać makiem lub sezamem  i zostawić na około 20min a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220*C

    przed wstawieniem spryskać piekarnik wodą

    pieczemy 55-60min w tem . 220*C bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół

    studzić na kratce

    Kroić następnego dnia bo świeży jest tak dobry ,że zaraz wyparuje .

    Smacznego

Porady

Chleb bardzo uzależnia .Ja go piekę co 3 dzień .Świeżość zachowuje do końca do ostatniej kromki

Ponieważ coraz więcej zagląda tu użytkowników TM 5 który jest większy ;chleb musi powiększyć swoją objętość dwukrotnie

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek z płatkami owsianymi

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 10, 2022 at 00:42

    chleb pyszny. nie az tak bardzo przypieczony jak na zdjęciu ale chrupiąca skórka. piekłam 55 min. 200 stopni. zamiast świerzych drożdzy dałam w proszku takie specjalne do chleba które nie potrzebują cukru 9 g. nie lubimy cukru więc do chleba go nie dałamm bo rozumiem że cukier jest potrzebny do drożdzy. użyłam 200g mki orkiszowej jasnej 200g mąki orkiszowej ciemnej i 120 g mąki zwykłej białej tortowej. dodałam czosnek niedzwiedzi, łyżeczkę siemienia lnianego i oczywiście otręby jak w przepisie. dałam półtora łyżeczki soli i dla mnie jeszcze za mało. 2 łyczeczki i chleb byłby bardziej wyrazisty. tak czy inaczej najlepszy przepis na chleb który jak do tej pory znalazłam. a już chleb z masłem czosnkowym wlasniej roboty tym ze smietany z koperkiem to super.no i dałam na dół piekarnika foremkę do keksówki wypełnioną wodą juedy chleb się piekł. ostatni przepis chleba który robiłam był na 220 stopni i godzina czasu dla mnie chleb sie za bardzo spiekł więc jak dla mnie i mój piekarnik elektryczny 220 na początek potem zmniejszenie do 200 stopni 55 minut idealnie

  • lutego 14, 2019 at 10:03
    5.0

    Rabarbarek1982: na zdrowie

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • lutego 14, 2019 at 10:03
    5.0

    NinkaB: bardzo mi miło

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • lutego 13, 2019 at 15:20

    Chlebek faktycznie jest rewelacyjny . Polecam wszystkim. Piekłam chleb już z kilku różnych przepisów, ale jak na razie to ten jest mój numer 1. Dziękuję bardzo!

  • lutego 2, 2019 at 21:19
    5.0

    Przepyszny chlebek. Od dzisiaj nasz ulubiony tmrc_emoticons.;)

  • października 4, 2018 at 18:23

    Bardzo dobry!

  • września 29, 2018 at 15:17
    5.0

    Chlebek rewelacyjny i pyszny. Nie kruszy się tmrc_emoticons.) Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

  • września 29, 2018 at 11:07
    5.0

    chlebek super!!! tylko strasznie mi pękł, zastanawiam siś dlaczego? Ktoś jeszcze tak miał?Smile

  • września 26, 2018 at 16:26

    Bardzo dobry nawet na trzeci dzień,nie kruszy się,tylko zdecydowanie dla mnie za mało soli

  • sierpnia 17, 2018 at 06:05
    5.0

    Mirawu: na pewno 8 gram. Pozdrawiam😊

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

Are you sure to delete this comment ?