thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
12h 0min
Czas całkowity
12h 45min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

zaczyn

  • 50 g białego barszczu z butelki
  • 3 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g wody

chleb

  • 400 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
  • 35-40 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 150-170 g wody
  • 2-3 łyżeczki sezamu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zaczyn
  1. Do[locked ]wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności i zarabiamy Ciasto"Ciasto" przez2min.Zostawiamy na noc(9-9.5 godz) w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

  2. chleb
  3. Po czasie podanym wyżej wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wszystkie składniki oprócz sezamu (woda podana w przedziale ,żeby nie było stresu ,że wlane za dużo )mieszamy Ciasto"Ciasto" 5min i zostawiamy na około2godz,(ma być pod otworem (mnie nigdy nie wychodzi przez otwór bo jest to cięższe ciasto)potem wyrabiamy jeszcze razCiasto"Ciasto" 3m

    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 50*C i szykujemy foremkę (ja mam silikonową 28X16Xtmrc_emoticons.8)na dno wysypać otręby jakie masz w domu lub nie wysypywać

    Przełóż ciasto do foremki (ja w tym przypadku pomagam sobie ręką )i wyrównaj zwilżoną dłonią ,posyp ziarnem sezamu .

    Wstaw na 30min.do piekarnika.

    Po upływie czasu wystaw ,przykryj ściereczką ,nagrzej piekarnik do 210*C

    Wstaw na 40min na dolną szynę pozycja góra -dół

    Po tym czasie przestaw na termoobieg ,zmniejsz tem. do 180*C i zostaw na 5min.(Będzie ładniejsza skórka)

     Studź na kratce

    Pamiętaj , że z formy wyjmujemy po 5min studzenia

    Smacznego

     

Porady

Pamiętać należy ,że ziarno mielimy 1min/10 przy założonej miarce i ręcznikiem papierowym podłożonym pod MT

Zawsze ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką co zapobiega wysychaniu.

Moja sugestia przy zarabianiu w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" przykryj otwór ręcznikiem lub ściereczką ,bo zapobiegnie to ubrudzeniu wierzchu pokrywy mąką

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy najlepszy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?