- TM 31
Składniki
zaczyn
- 50 g białego barszczu z butelki
- 3 g świeżych drożdży
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 150 g wody
chleb
- 400 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
- 35-40 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 150-170 g wody
- 2-3 łyżeczki sezamu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do[locked ]wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności i zarabiamy "Ciasto" przez2min.Zostawiamy na noc(9-9.5 godz) w "Blokada naczynia miksującego"
Po czasie podanym wyżej wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" wszystkie składniki oprócz sezamu (woda podana w przedziale ,żeby nie było stresu ,że wlane za dużo )mieszamy "Ciasto" 5min i zostawiamy na około2godz,(ma być pod otworem (mnie nigdy nie wychodzi przez otwór bo jest to cięższe ciasto)potem wyrabiamy jeszcze raz"Ciasto" 3m
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 50*C i szykujemy foremkę (ja mam silikonową 28X16Xna dno wysypać otręby jakie masz w domu lub nie wysypywać
Przełóż ciasto do foremki (ja w tym przypadku pomagam sobie ręką )i wyrównaj zwilżoną dłonią ,posyp ziarnem sezamu .
Wstaw na 30min.do piekarnika.
Po upływie czasu wystaw ,przykryj ściereczką ,nagrzej piekarnik do 210*C
Wstaw na 40min na dolną szynę pozycja góra -dół
Po tym czasie przestaw na termoobieg ,zmniejsz tem. do 180*C i zostaw na 5min.(Będzie ładniejsza skórka)
Studź na kratce
Pamiętaj , że z formy wyjmujemy po 5min studzenia
Smacznego
zaczyn
chleb
Porady
Pamiętać należy ,że ziarno mielimy 1min/10 przy założonej miarce i ręcznikiem papierowym podłożonym pod MT
Zawsze ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką co zapobiega wysychaniu.
Moja sugestia przy zarabianiu w "Blokada naczynia miksującego" przykryj otwór ręcznikiem lub ściereczką ,bo zapobiegnie to ubrudzeniu wierzchu pokrywy mąką
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super
Oj tak ten orkiszowy dał mi popalić ale w końcu sie udał jest wilgotny przez około 2-3dni ,można też poprcjować i zamrozić ,a do tego nareszcie orkiszowy się nie kruszy.Smacznego
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, Twoje chlebki są "dopracowane" i bardzo dobre Dziękuję za kolejny przepis
Are you sure to delete this comment ?