![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/us2jsj2e-c3e30-450396-cfcd2-7xxittff/6993c8d2-4865-4cc1-ab4c-70d7f49570ef/main/chleb-orkiszowy-najlepszy.jpg)
- TM 31
Składniki
zaczyn
- 50 g białego barszczu z butelki
- 3 g świeżych drożdży
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 150 g wody
chleb
- 400 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
- 35-40 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 150-170 g wody
- 2-3 łyżeczki sezamu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do[locked ]wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności i zarabiamy
"Ciasto" przez2min.Zostawiamy na noc(9-9.5 godz) w
"Blokada naczynia miksującego"
Po czasie podanym wyżej wkładamy do
"Blokada naczynia miksującego" wszystkie składniki oprócz sezamu (woda podana w przedziale ,żeby nie było stresu ,że wlane za dużo )mieszamy
"Ciasto" 5min i zostawiamy na około2godz,(ma być pod otworem (mnie nigdy nie wychodzi przez otwór bo jest to cięższe ciasto)potem wyrabiamy jeszcze raz
"Ciasto" 3m
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 50*C i szykujemy foremkę (ja mam silikonową 28X16X
na dno wysypać otręby jakie masz w domu lub nie wysypywać
Przełóż ciasto do foremki (ja w tym przypadku pomagam sobie ręką )i wyrównaj zwilżoną dłonią ,posyp ziarnem sezamu .
Wstaw na 30min.do piekarnika.
Po upływie czasu wystaw ,przykryj ściereczką ,nagrzej piekarnik do 210*C
Wstaw na 40min na dolną szynę pozycja góra -dół
Po tym czasie przestaw na termoobieg ,zmniejsz tem. do 180*C i zostaw na 5min.(Będzie ładniejsza skórka)
Studź na kratce
Pamiętaj , że z formy wyjmujemy po 5min studzenia
Smacznego
zaczyn
chleb
Porady
Pamiętać należy ,że ziarno mielimy 1min/10 przy założonej miarce i ręcznikiem papierowym podłożonym pod MT
Zawsze ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką co zapobiega wysychaniu.
Moja sugestia przy zarabianiu w "Blokada naczynia miksującego" przykryj otwór ręcznikiem lub ściereczką ,bo zapobiegnie to ubrudzeniu wierzchu pokrywy mąką
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super
Oj tak ten orkiszowy dał mi popalić ale w końcu sie udał jest wilgotny przez około 2-3dni ,można też poprcjować i zamrozić ,a do tego nareszcie orkiszowy się nie kruszy.Smacznego![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, Twoje chlebki są "dopracowane" i bardzo dobre
Dziękuję za kolejny przepis ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Are you sure to delete this comment ?