
- TM 31
Składniki
chleb
- 400 g białej pszennej mąki 650
- 2 łyżeczki przypraw, dowolne ziarna
- 1 łyżeczki soli
- 150 g wody
zaczyn
- 50 g barszczu białego, z butelki
- 200 g mąki pszennej 650
- 150 g wody
- 3 g świeżych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" włoż składniki na zaczyn i wyrób 3min
"Ciasto" .Zostaw w dzbanku na minimum 4godz.Zaczyn musi podejść do góry i opaść .Robi widoczny ślad
Po upływie tego czasu dołóż resztę składników na chleb i wyrób
"Ciasto" przez 5min.
Daj odpocząć około 2godz.Ciasto powinno wyjść przez otwór. Wyrób jeszcze raz przez 3min/
"Ciasto" W tym czasie włącz piekarnik 50*C przełóż do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem i posypanej otrębami formy (keksówki dużej ) wyrównaj wilgotną dłonią,posyp po wierzchu ulubionymi ziarnami i wstaw na 30min.Wystaw i nagrzej piekarnik do 220*C.Wstaw z powrotem i piecz 50-55min.W pozycji góra0 dół .Jeżeli chcesz bardziej spieczony na ostatnie 5min włącz termoobieg
zaczyn
Porady
Do ciasta można dodać według uznania : czarnuszkę,siemie lniane,słonecznik,płatki owsiane ,suszone pomidory ,i co jeszcze lubicie .Ja do tego na zdjęciu dodałam suszoną włoszczyznę . Wierzch zawsze obsypuję makiem lub sezamem .
Pamiętaj żaden chleb nie lubi pośpiechu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam serdecznie zaraz lecę do kuchni aby zacząć chlebek świetny przepis
Zgadzam się ale są też tacy jak ja ,którzy nie wychodzą zakwasu . Mnie się on nie udaje . Zawsze było z nim coś nie tak .
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam, chleba nie piekłam, ale z przepisu wynika że jest to chleb na zakwasie z odrobiną drożdży dlatego nie musi rosnąć tak długo jak na samym zakwasie. Lepiej samemu zrobić zakwas niż kupować żurek lub barszcz,nawet z ekologicznego sklepu. Pozdrawiam
Może być żurek z butelki lub barszcz .wiadomo żurek jest wyrażnieszy w smaku ale w chlebie to nie przeszkadza .Ja używam barszcz bo jest bardziej neutralny w smaku i można dodawać różne dodatki .
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziękuję za wspaniały komentarz
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ja postanowilam,ze innego chleba juz nie zrobie.kupilam ekologiczny barszcz w butelce i nastepny bedzie dla odmiany na barszczyku
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za najlepszy jak dla mnie chlebek.dodam ze dzis sie skonczyl i po 5 Dniech od pieczenia rewelacyjny w smaku ,,Malo tego mialam wrazenie,ze na drugi,trzeci dzien byl najsmaczniejszy
na pozegnania pelna Gama gwiazdek ...
Wspaniały chleb jego podstawowa wersja jest całonocna tam jest też orkiszowa mąka ,ale ten jest szybszy .Żaden chleb nie lubi pośpiechu .Cieszę się że smakował
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziekuje hania...no wiec czekam juz na opadniecie 5 h..pieknie Rosnie Ale nie widac konca ..kiedys czytalam inne przepisy z zaczynem,ze kobitki zostawialy go na noc...i zaczynam sie obawiac czy zdaze dzis upiec Ten chlebek... A mam ogromna ochote na Niego !
chyba ba jednak opadl..dodalam juz pozostale slladniki,,,przepraszam, ze ja Tak szczegolowo Ale po raz pierwszy Robie Tak czasochlonna wersje chleba,,,
Chlebek jest rewelacyjny chyba innego juz nie zrobie....
zmodyfikowalam Tylko to ze dalam nieco maki orkiszowy ..pyszny
Jutro czas zrobic
Tylko Male pytanie czy Mozna Tez na zurku z butelki?
Na pewno Ci będzie smakował ,ja po prostu z wygodnictwa i braku typowej spiżarki (gdzie trzymać dwa a czasem nawet trzy rodzaje mąk) stworzyłam ten sam pszenny .Swego czasu piekłam tak ,że zakwas robiłam z żytniej ,a potem mieszałam jeszcze pszenną z orkiszem .Także rewelacyjne
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.