Czas przygotowania
48min
Czas całkowity
1h 13min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 26/10/16
zmieniono dnia: 26/10/16
Składniki
Bułki śniadaniowe na serwatce
- 250 g serwatki, otrzymamy ją przy produkcji sera żółtego
- 50 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 40 g oleju
- 1 jajko kurze, rozmącone do posmarowania
- ziarna do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy serwatkę i wodę podgrzać 37*C/2min/2
Ddodać pozostałe składniki w podanej kolejności
Wyrobić 3,5m/"Ciasto"
Przełożyć do natłuszczonej miski na 45min.Pamiętać należy o przykryciu ściereczką
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 210*
Dzielimy w misce ciasto na cztery i z każdej ćwiartki robimy trzy bułki ( jeżeli lepią się ręce to moczymy palce w mące )
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ulubionym ziarnem
Wstawiamy do piekarnika i pieczymy około 25 min w pozycji góra - dół
Po upieczeniu studzimy na kratce
Porady
Przepis powstał bo było mi żal serwatki powstałej przy produkcji sera żółtego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo się cieszę że przypasował . Smacznego
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bułeczki są wyśmienite, weszły do codziennego menu naszej rodziny.
Mozna do nich wykorzystać też maslankę, która pozostaje po robieniu masła z kremówki ( nawet ziołowego i czosnkowego).
Cieszę się że smakowało.
Temperatura i czas wypieku zawsze orientacyjne ceny zależności od rodzaju piekarnika
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Przepyszne!!!!
Pyszne bułeczki polecam przepis ja piekłam 20 minut i posypałam czarnuszką Pycha
Bardzo smaczne
Pyszne bułeczki! W środku mięciutkie, na zewnątrz chrupiące Piekliśmy ok. 7 minut krócej i wydaje mi się, że w naszym piekarniku to był optymalny czas Dzięki za przepis!
Are you sure to delete this comment ?