Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej, np. tortowa
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 170 g cukru trzcinowego
- 1 szczypty soli
- 2 porcje skórki z pomarańczy, tj. skórka z 2 pomarańczy wyparzonych
- 2 łyżki cukru waniliowego z TM
- 2 jajka całe duże
- 70 g mleka
- 150 g masła
- 200 g puree z dyni
- 3 łyżki czekolada deserowa pokrojona na kawałki, (opcjonalnie)
- 3 łyżek czekolada deserowa, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Włóż 150g masła pokrojonego na kawałki. Topmy w 100°C przez 2 minuty. "Miksowanie"
Dodaj 2 jajka.
Dodaj 200g purée z dyni.
Dodaj 70g mleka.
"Mieszanie" Wymieszaj przez 10s przy obrotach 3.
Dodaj 300g mąki.
Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę sody.
Dodaj 170g cukru.
Dodaj 2 łyżki cukru waniliowego.
Dodaj skórkę startą z dwóch cytryn.
"Mieszanie" Wymieszaj przez 30s przy obrotach 4.5.
Ciasto przełóż do foremek i piecz 18-20 minut w 190°C.
Topienie masła
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?