thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Farsz do jajek

  • 1 szczypta pieperzu
  • 50 g kiełków, (dowolne dobrze komponujące się z jajkiem)
  • 1 łyzka majonezu, (najlepiej przygotowanego samodzielnie)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, (równieżmożesz przygotować go samodzielnie)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • + dodatki do dekoracji, (rzodkiewka, kiełki itp.)
  • 6 jajek kurzych
  • 1 szcypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ugotuj jajka ...
  1. Do naczynia miksującego wlej 400ml wody (w temp. pokojowej) . Umieść w nim koszyczek z jajkami. Ugotuj na twardo. (czas 13-14 minut, temp. Varoma, obroty 1). Po ugotowaniu jajka umieść w zimnej wodzie aby wystygły. Obierz je, przetnij równo ostrym nożem na połówki wzdłuż i wyjmij żółtka.

  2. Dekoracja jajek
  3. Jajka dekorujemy kiełkami i dodatkami.Prosta i szybka przystawka nie tylko na Wielkanocny stół.

  4. Przygotowanie farszu
  5. Żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu miksującym. Załóż motylek. Dodaj kolejne składniki: sól, pieprz, majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny. (ucieramy na jednolitą masę - czas ok. 30sek obroty 3,5). Na koniec dodajemy posiekane kiełki i mieszamy z farszem. Tak przygotowaną pastą wypełniamy połówki jajek (w miejsce wybranego żółtka). 

     

Porady

# do przygotowania tej przystawki możesz zaprosić dzieci, doskonała zabawa i za razem możliwość własnego udekorowania jajek. Dziecko gdy samo udekoruje jajka chętniej je później zje. Posiłek pełen witamin i mikroelementów dzieki sporej dawce kiełków.

# Kiełki możesz przygotować samodzielnie w domu, hodowla jest tania i zajmuje nie więcej niż 2 minuty dziennie a dostarcza doskonałą porcję "super jedzenia"Sprawdź na www.kielkismaku.pl

# Tak przygotowana przystawka to nie tylko bomba witaminowa ale również doskonała dekoracja. Spójrz na zdjecia czyż nie pięknie prezentuje się na stole?

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jajka faszerowane pastą z kiełkami

Wydrukuj:

Komentarze